Pismo MEDEL-a upućeno Agenciji za borbu protiv korupcije povodom prijava podnetih protiv članova DVT

Najnovije:

Podelite članak

MEDEL

Direktoru Agencije za borbu protiv korupcije Gospodinu Draganu Sikimiću.
Poštovani, MEDEL – Udruženje sudija i tužilaca za slobodu putem demokratije je Evropska nevladina organizacija koja trenutno okuplja 23 udruženja sudija i tužilaca iz 16 različitih evropskih zemalja, predstavljajući više od 15.000 članova.

Neki od ciljeva Udruženja, određenih Statutom, su i odbrana nezavisnosti pravosuđa od izvršne vlasti, promocija bezuslovnog poštovanja pravnih vrednost i vladavine prava koje egzistiraju u demokratskim društvima, kao i unapređenje pravosuđa, kao javnog servisa čiji je rad zasnovan na poštovanju načela transparentnosti.

MEDEL ima status posmatrača u Savetu Evrope (aktivno učestvuje u organima kao što su Konsultativno veće evropskih sudija i Konsultativno veće evropskih tužilaca) i registrovan je u Registru o transparentnosti Evropske Unije.

MEDEL je došao do saznanja da su stručnjaci (udruženja i javnost) u Srbiji zabrinuti zbog navoda srpskih medija da članstvo u Državnom veću tužilaca (DVT) može biti viđeno kao sukob interesa sa članstvom u strukovnim udruženjima sudija i tužilaca (ili članstvom u organima upravljanja tih strukovnih udruženja).

Ovi navodi medija se odnose na navodni sukob interesa, pet članova Državnog veća tužilaca, koji su takođe članovi Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (član MEDEL-a), a neki od njih su i članovi organa upravljanja istog strukovnog udruženja.

Pet članova Državnog veća tužilaca su zamenici javnih tužilaca, Goran Ilić, Radovan Lazić, Stanislav Dukić, Sandra Kulezić i Svetlana Nenadić. Navodni sukob interesa se odnosi na njihovo učešće u drugostepenom postupku proisteklom iz disciplinskog postupka vođenog u decembru prošle godine.

U skladu sa uobičajenom praksom MEDEL-a, molimo Vas da nam dozvolite da predstavnici našeg udruženja prate proces u svim fazama postupka, kao što je sakupljanje podataka/dokaza, potencijalno saslušanje ili proces donošenja odluke. Molimo vas da nas informišete o načinu praćenja u skladu sa zakonom.

Podsećam vas da je MEDEL bio posmatrač tokom postupka opšteg reizbora sudija i tužilaca u Srbiji pre skoro deset godina. Nalazi, mišljenja i predlozi koji su proistekli iz ovog procesa praćenja bili su prihvaćeni i visoko cenjeni među evropskim institucijama, stručnjacima i organizacijama.

Verujemo da praćenje, koje sada tražimo da nam dozvolite, bi značajno unapredilo transparentnost celog postupka, imajući u vidu ne samo značaj samog položaja članova Državnog veća tužilaca već i samog očuvanja slobode udruživanja u Srbiji.
Takođe bismo naglasili da, sa statusom posmatrača u Savetu Evrope i registraciji udruženja blizu institucija Evropske Unije, će uticati na samu transparentnost postupka, a prisustvo MEDEL-a može se svakako smatrati jako pozitivnim u tekućem postupku pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji.

FILIPE MARQUES
(Predsednik MEDEL-a)

25.01.2019.

————————————————

Pismo u izvornom obliku možete pogledati OVDE94.86 KB.

 

spot_img