NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu

Najnovije:

Podelite članak

NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđuGrupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno veće tužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj posao i zaustave dalje urušavanje institucija kroz tabloide.

Postupanje Republičkog javnog tužioca, samo na osnovu pisanja tabloida, bez ikakve provere, ukazuje na odsustvo poverenja u instituciju kojom rukovodi i u članove te institucije, navdi se u saopštenju.

Takvo ponašanje ne može se razumeti drugačije, nego kao stavljanje Republičkog tužioca u funkciju napada na pojedine članove Državnog veća tužilaca, pre nego što je utvrđeno da li su se ogrešili o etičke norme.

Svaka sumnja u nepristrasnost nosilaca pravosudnih funkcija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa. Objavljeni izvodi “mišljenja Etičkog odbora”, međutim, ukazuju na to da je brza reakcija ovog tela u javnosti stvorila utisak da je krivica utvrđena i cela stvar je prepuštena kreiranim konstrukcijama, tabloidima i Gongovima, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Postupci su izmešteni iz institucija u medijsko blato tabloida i dovode do urušavanja kredibiliteta Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, kao i ugrožavanja bezbednosti nosilaca pravosudne funkcije. Upozoravamo da je mogući cilj ovakvih postupaka razrešenje svih nosilaca pravosudnih funkcija koji se usude da javno iznesu kritički stav vezan za dešavanja u profesiji.

Ovaj slučaj nas je podstakao da ukažemo na fenomen, “zarobljena država u pravosuđu”, to jest da se institucije zloupotrebljavaju u interesu uske grupe na vlasti, umesto da rade u interesu prava građana. Republički javni tužilac, DVT i VSS dužni su, po Ustavu, da obezbede samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva i sudija kako bi javnost stekla poverenje u ove institucije i građani ostvarivali svoja prava, zaključuje se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su Slavko Ćuruvija fondacija, Srbija u pokretu, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Saopštenje su potpisali i Transparentnost Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Odbor za ljudska prava Niš, Katalist Balkans, Fondacija za otvoreno društvo, Odbor za ljudska prava Negotin, Partneri Srbija i Novi optimizam.

Izvor: N1, Fonet

spot_img