Lidija Komlen Nikolić: Prostor za politički uticaj na tužilaštvo daje postojeći ustavni i zakonodavni okvir

Najnovije:

Podelite članak

Lidija Komlen Nikolić u emisiji “Pravi ugao”U emisiji “Pravi ugao” na Radio televiziji Vojvodine, autorke Ljubice Gojgić, govorila je Lidija Komlen Nikolić, predsednica Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije.

U emisiji je bilo reči o reformama u oblasti nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, slobodi izražavanja, sprečavanju korupcije i borbi protiv organizovanog kriminala, ali i o izveštaju EK i političkom uticaju na pravosuđe.

– Nije dobro što se godinama u izveštajima EK o pravosuđu ponavljaju iste kritike. EK nije pokazala dovoljno doslednosti i oštrine u insistiranju na konstantnim kriterijumima, a ovde nema odgovornosti za ovakvo stanje – smatra Lidija Komlen Nikolić.

Bilo je reči i o izmenama Krivičnog zakonika:

– Upozorili smo pre izmene Krivičnog zakonika na posledice uvođenja doživotne kazne bez mogućnosti uslovnog otpusta. Od 1.12. počinje primena zakona i tužioci će morati da ga primenjuju, bez obzira što možemo da pretpostavimo da će biti međunarodnih posledica – kaže Lidija Komlen Nikolić.

O metodama političkog pritiska na pravosuđe, Lidija Komlen kaže:

– Politika ima dugme kojim pritiska tužilaštvo. To je RJT, jer ga bira i razrešava NSRS. Policija koja radi za tužioca koji vodi istragu, odgovara ministru policije. Dakle, prostor za politički uticaj daje postojeći ustavni i zakonodavni okvir. Nema političke volje da se prekine mogućnost uticaja na tužioce, čak ni za ono što je uneto kroz amandmane, da se izbor javnih tužilaca izmesti iz NSRS. Ta volja mora da postoji da biste stvorili sistem u kome možete da radite.

Emisiju “Pravi ugao” u celini možete pogledati OVDE.

Izvor: RTV

 

spot_img