Veće tužilaca krajem marta

Najnovije:

Podelite članak


Beograd, 27. februar 2009.

Državni sekretar Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Slobodan Homen izjavio je danas da bi Državno veće tužilaca trebalo da bude formirano do sredine marta, a do kraja tog meseca i potvrđeno u Skupštini Srbije.

Homen je na predstavljanju Pravilnika za vrednovanje rada javnih tužilaca najavio da da bi to veće u aprilu trebalo da usvoji kriterijume za vrednovanje rada javnih tužilaca i njihovih zamenika kako bi se povećali objektivnost i kvalitet u ocenjivanju tužilačkog rada. On je naveo da će pravila i kriterijumi dati osnovu za vrednovanje rada, ali i mogućnost suočavanja sa korupcijom u pravosuđu.

Prema njegovim rečima, kvalitetnijem radu pravosuđa doprineće Zakon o Pravosudnoj akademiji, koji bi trebalo da počne da se primenjuje od sledeće godine i prema kom bi tužioci i sudije morali da završe tu akademiju, kao i da idu na obuku pri njoj.

Homen je napomenuo da bi Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca u budućnosti birali sudije, odnosno tužioce prema uspešnosti završene obuke.

Predsednik upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca Goran Ilić objasnio je da propisivanje pravila za vrednovanje rada javnih tužilaca predstavlja pokušaj da se utvrde precizna pravila, lična odgovornost, status javnih tužilaca i eventualne korekcije ponašanja.

Kriterijumi po kojima će se ocenjivati rad tužilaca biće kvantitativni i kvalitativni, a na osnovu njih će biti vršeno bodovanje, to jest gledaće se da li tužioci odstupaju od proseka i prema tome će se računati njihova uspešnost, odnosno neuspešnost u radu, naveo je Ilić.

On je objasnio da će se kvalitativni kriterijumi, to jest opisni, pribavljati tako što će javni tužilac tražiti mišljenje kolegijuma, koje će biti doneto na osnovu tajne ankete sprovedene u konkretnoj tužilačkoj organizaciji.

Prema njegovim rečima, ocenjivanje rada karakterisaće i dvostepenost u odlučivanju, pošto će svaki tužilac imati pravo da uloži prigovor na ocenu, a posebna komisija odlučivaće o konačnoj oceni.

(Izvor: www.srbija.gov.rs)

spot_img