Sednica Upravnog odbora UTS

Najnovije:

Podelite članak


Beograd, 27. oktobar 2009.

Sednica Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije biće održana 14. novembra 2009. godine.

Tokom održavanja Upravnog odbora iniciraće se formulisanje predloga Državnom veću tužilaca o povećanju broja zamenika javnih tužilaca.

Udruženje tužilaca Srbije smatra da postoji potreba za ovakvim predlogom s obzirom na proširenje obima nadležnosti i povećane odgovornosti koje zamenici javnih tužilaca dobijaju Zakonom o oduzimanju imovine stečene kriminalom (vođenje finansijske istrage), novim Zakonom o krivičnom postupku (sporazum o priznanju krivice) i Zakonom o prekršajima.

Navedene činjenice ukazuju na neophodnost razmatranja pitanja o povećanju broja zamenika javnih tužilaca u cilju efikasnijeg rada tužilaštva.

Udruženje tužilaca Srbije će na sednici Upravnog odbora diskutovati i o predlogu da se nakon Opšteg izbora tužilaca i zamenika javnih tužilaca, obezbedi potrebna pravna pomoc tužiocima i zamenicima tužioca koji ne budu reizabrani.

Udruženje smatra kao ispravno da se zauzme ovaj stav, jer oseća moralnu obavezu prema svojim članovima koji će eventualno izgubiti sadašnji status, kao i zbog interesa struke.

spot_img