Prva “prijateljska poseta” Bramerca Srbiji

Najnovije:

Podelite članak

 
Goran Ilic, predsednik UO UTS“Politika”, 11. decembar 2009.

Glavni tužilac Haškog tribunala dolazi na poziv Udruženja tužilaca Srbije, a sa srpskim kolegama razgovaraće o profesionalnim temama

Serž Bramerc, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, sledećeg utorka ponovo dolazi u posetu Srbiji. Ali, ovoga puta ne zbog potrage za najtraženijim haškim optuženikom Ratkom Mladićem, već da bi podržao svoje kolege – srpske tužioce.

Detalje o prvoj Bramercovoj „prijateljskoj poseti” Srbiji, za naš list ekskluzivno otkriva Goran Ilić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije.

Da li Bramerc dolazi na vaš i poziv Udruženja tužilaca Srbije?

Dolazi na poziv Udruženja tužilaca Srbije, a sa srpskim tužiocima razgovaraće o profesionalnim temama. Ovo je prva poseta gospodina Bramerca jednom strukovnom udruženju, ali i prvi stručni skup na kojem će haški tužilac sa srpskim kolegama razgovarati o profesionalnim temama. Ova poseta biće i prva, tokom koje će se razgovarati o temama izvan uobičajenog rada između Haškog tribunala i Srbije. Ovo će, ako mogu da kažem, biti i Bramercova prva „prijateljska” poseta Srbiji – otkriva za „Politiku” Goran Ilić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije.

O kojim će se temama razgovarati i ko će sve učestvovati na pomenutom skupu?

Sastanak je zamišljen u formi okruglog stola na kojem će se razgovarati o samostalnosti u radu, mogućim izazovima samostalnosti i profesionalnoj odgovornosti Haškog tužilaštva, odnosu kontinentalnog i anglosaksonskog prava sa stanovišta procedure i pravila dokazivanja u praksi. Razgovaraće se i o odnosu međunarodnog i nacionalnog zakonodavstva, pre svega u sferi krivičnog prava. Planirano je da sastanku prisustvuju istaknuti članovi Udruženja tužilaca Srbije, kao i pojedine kolege iz suda. Neki od uvodničara biće Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine i Omer Hadžiomerović, potpredsednik Udruženja sudija Srbije. Takođe je planirano da na skupu učestvuju i istaknute javne ličnosti, ali ne iz sfere politike. Poziv je upućen povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu šabiću, ombudsmanu Saši Jankoviću i drugima.

Koliko će trajati Bramercova poseta i gde će biti održan okrugli sto?

Sastanak će biti održan u Sava centru, a Bramerc će isključivo kontaktirati sa predstavnicima Udruženja tužilaca. Neće biti kontakata sa političarima, niti predstavnicima državnih organa. Moram da kažem da je ovo veliki uspeh Udruženja tužilaca i priznanje drugim pravosudnim institucijama Srbije s obzirom na to da Bramerc, kao što sam već rekao, prvi put dolazi u posetu koja nije deo međunarodnog pritiska na Srbiju.

Koji je bio povod da Udruženje tužilaca Srbije Bramercu uputi ovakav poziv?

Povod je bio naš susret na Svetskom kongresu tužilaca gde smo se uverili u Bramercovu veliku stručnost. Ubeđivanje da dođe u Srbiju, u jednu ovakvu posetu, nije kratko trajalo s obzirom na to da je provera kvaliteta, svojstava i odnosa tužilaca i Udruženja tužilaca Srbije trajala izvesno vreme. Kada se Bramerc uverio da smo mu relevantan partner za ovakvu vrstu dijaloga, prihvatio je posetu.

šta očekujete od ove Bramercove posete?

Cilj je, pre svega, dijalog sa tužiocima i unapređenje saradnje sa njima. Takođe imamo šansu da Bramercu prikažemo jednu drugačiju Srbiju i njen pravosudni sistem.

(Izvor: Politika, autor: Miroslav Derikonjić)

spot_img