Oštra kritika pravosuđa u Srbiji

Najnovije:

Podelite članak

“Pravosuđe bez prava – kriza i obnova sudstva” Beograd 25. januar 2010.

Sudstvo u Srbiji je, uprkos velikim očekivanjima od promena, suočeno sa činjenicom da su se u proteklih devet godina promenili samo predsednici sudova.

Sve ostalo je isto: kadrovi, poslovni prostor, oprema, ograničeni iznos materijalnih sredstava koji se izdvaja za pravosuđe, konstatovano je na današnjem okruglom stolu u beogradskom Medija centru, koji je organizovao Centar za unapređenje pravnih studija (CUPS) pod nazivom “Pravosuđe bez prava – kriza i obnova sudstva”.

Posledice neuspešne reforme bila bi katastrofalna i za sudije i za građane, upozorio je zaštitnik građana Saša Janković i istakao da je upravo suština reformi u obezbeđivanju bržeg i boljeg ostvarivanja prava na fer i pravično suđenje. Takođe je ukazao na činjenicu da su obrazloženja za odluku o izboru ili neizboru morale dobiti sve sudije, zato što je to ključno za ostvarivanje njihovih prava. Po njegovim rečima reforma je neophodna, i to ne samo brza, već i korenita.

Sudovi nisu uspeli da se emancipuju i postanu samostalni, Umesto da štite jednakost građana pred zakonom, sudovi i tužilaštvo su se svela na ispostave nosilaca političke moći. Sudstvo u Srbiji, kao i čitav pravosudni sistem moraju proći radikalan preobražaj da bi doživeli stručnu, moralnu i personalnu obnovu, složili su se uvodničari okruglog stola, prof. dr Vladimir Vodinelić, direktor CUPS-a, prof. dr Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, prof. dr Vesna Rakić-Vodinelić, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta UNION, Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda i Vito Moneti, predsednik Međunarodnog udruženja sudija i tužilaca.

spot_img