Neustavne provere podataka

Najnovije:

Podelite članak

Rodoljub šabić Blic, 26. januar 2010.

šabić: Neustavne provere podataka, na osnovu uredbe Vlade. Obrada podataka o ličnosti, ko god da je vrši, dopuštena je samo u skladu sa odredbama Ustava Srbije.

Zato bi utvrđivanje osnova za obradu podataka o ličnosti za BIA ili bilo koga drugog uredbom ili drugim podzakonskim propisom, po mom mišljenju, bilo suprotno Ustavu, rekao je Rodoljub šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

On je dodao da će odmah podneti Ustavnom sudu Srbije zahtev za ocenu ustavnosti člana 13 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, u kojem su pobrojani razlozi na osnovu kojih "organ vlasti obrađuje podatke bez pristanka lica".

Poverenik je obrazložio da, uprkos ustavnim ograničenjima, u članu 13 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti piše da se obrada podataka o ličnosti može vršiti i na osnovu podzakonskih propisa.

– Ovo rešenje se prilikom usvajanja zakona na teško objašnjiv način nakon okončane javne rasprave i pribavljenog mišljenja Saveta Evrope, zajedno sa ograničenjima kontrolnih ovlašćenja poverenika, koja sam svojevremeno kritikovao i koja su nedavno stavljena van snage, pojavilo u tekstu zakona. Smatram da je reč o očitoj neustavnosti, ali budući da stavovi izneti u raspravi koja je otvorena govore da neki državni organi misle drukčije, u najkraćem mogućem roku podneću Ustavnom sudu Srbije zahtev za ocenu ustavnosti ove odredbe zakona – objasnio je šabić.

Poverenik je dodao da su uložene žalbe na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, očito povodom vesti da su u postupku izbora sudija obrađivani podaci o ličnosti pribavljeni od Bezbednosno-informativne agencije.

– S tim u vezi, u razgovorima sa predsednicom Visokog saveta sudstva Natom Mesarević i ministarkom pravde Snežanom Malović dobio sam uveravanja da ti podaci nisu korišćeni – istakao je šabić.

Ipak, poverenik je naveo da on i njegovi saradnici imaju zakonsku obavezu da imaju direktan uvid u izborni materijal. Društvo sudija Srbije uložilo je žalbu šabiću u vezi sa uskraćivanjem informacija o postupku izbora nosilaca pravosudnih funkcija, kao i s obradom podataka o ličnosti u tom postupku, a uložene su i individualne žalbe.

Izostankom bilo kakvog odgovora Visokog saveta sudstva na zahtev Društva sudija Srbije o nizu informacija o postupku reizbora sudija povređen je zakon – rekao je šabić.

(Autor: T. N. č.)

spot_img