Nepoznati razlozi sudijskog neizbora

Najnovije:

Podelite članak

"Danas", 30. јануар 2009.

Konferencija Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca

Sudije koje u procesu opšteg izbora nisu reizabrane za nosioce sudijskih funkcija žaliće se Ustavnom sudu Srbije na odluku Visokog saveta sudstva, najavili su juče na konferenciji za novinare predstavnici Društva sudija Srbije.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, istakla je da je odluka koja je dostavljena neizabranim sudijama identična u svakom pojedinačnom slučaju i da se na osnovu nje ne mogu utvrditi konkretni razlozi zašto nisu izabrani.

– Odluka Visokog saveta sudstva ne sadrži uputstvo o pravnom leku već samo spisak neizabranih sudija sa zaključkom da im je radni odnos raskinut – napomenula je Boljevićeva. Ona je dodala da se na spisku izabranih sudija nalaze sudije protiv kojih je pokrenut krivični postupak, sudije koje su bile pred razrešenjem, kao i sudije koji su mrtvi, ali da se na spisku od 837 neizabranih sudija nalaze i imena sudija koji su kasnije izabrani za nosioce javnotužilačkih funkcija.

Boljevićeva je istakla da će sledeće nedelje u Beogradu boraviti delegacija Evropskog udruženja sudija i tužilaca za slobodu i demokratiju (MEDEL).

– Očekujemo da će delegacija razgovarati sa članovima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, dekanima pravnog fakulteta, Zaštitnikom građana, Poverenikom za informacije od javnog značaja, kao i sa predstavnicima Advokatske komore Srbije, udruženjima novinara i strukovnim udruženjima sudija i tužilaca. Nakon razgovora, delegacija će izložiti svoje viđenje nastale situacije kroz prizmu evropskim standarda i položaja sudija i tužilaca u evropskim zemljama – istakla je Boljevićeva.

Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca i javnih tužilaca Srbije, ocenio je da se negativne posledice opšteg izbora mogu ublažiti povećanjem broja tužilaca s obzirom na povećane nadležnosti.

(Autor: M. D. M.)

spot_img
Previous article
Next article