Kriterijumi za sudije nisu bili jasni

Najnovije:

Podelite članak

MEDEL: Kriterijumi za sudije nisu bili jasni "Novosti", 8. februar 2010.

Članovi delegacije Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu MEDEL smatraju da izbor sudija i tužilaca u Srbiji nije bio dovoljno transparentan.

Na konferenciji za novinare u organizaciji Društva sudija Srbije i Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kritikovali su postupak u kojem 700 sudija i 150 tužilaca, koji su ostali bez posla, nisu dobili pojedinačna objašnjenja odluka o neizboru.

Antonio Kluni, tužilac iz Portugala, potpredsednik delegacije MEDEL i član Konsultativnog veća evropskih tužilaca, tela Saveta Evrope, naveo je da je način reizbora – po principu opšte krivice, bez konkretnih obrazloženja nalik na onaj u diktaturama. Kako kaže, odluka bez pojedinačnih objašnjenja o neizboru sudija i tužilaca nije u skladu sa standardima evropske pravde i evropskim preporukama za nezavisnost sudstva.

– Ostalo je otvoreno pitanje kako su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca primenjivali kriterijume za izbor – rekla je Tamara Trotman, sudija iz Holandije, član MEDEL i fondacije „Sudije za sudije“. – Neizabrani nisu dobili obrazloženja, pa ne mogu ni da ulože žalbu, jer ne znaju na šta da se žale. Zato čekamo odluku Ustavnog suda Srbije po žalbama pojedinih neizabranih sudija. Možda će biti neophodno da se na kraju neki od tih sudija obrate i Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Po njenim rečima, Venecijanska komisija insistirala je na transparentnosti čitavog procesa reizbora, kao i na temeljnom principu stalnosti sudijske funkcije, a da, u suprotnom, odluka o razrešenju mora da bude posebno objašnjena.
Ova delegacija će ponovo doći u Srbiju za tri meseca, a, kako kažu njeni članovi, nije im poznat nijedan sličan proces opšteg izbora sudija i tužilaca u evropskim zemljama.

UVID U DOSIJE
Tokom boravka u Beogradu, delegacija MEDEL razgovarala je sa članovima Visokog saveta sudstva (VSS), Državnog veća tužilaca, kao i sa predstavnicima Društva sudija i Udruženja tužilaca Srbije. Kako kažu, iz razgovora sa predsednicom VSS Natom Mesarović saznali su da po zakonima Srbije nije neophodno da se sudijama dostave individualne odluke, ali da će neizabrane sudije od iduće sedmice moći da zatraže svoj lični dosije i da se upoznaju sa podacima na osnovu kojih je taj savet odlučivao.

(Autor: B. Caranović)

spot_img
Previous article
Next article