Govor Zagorke Dolovac sa Ambasadorske konferencije

Najnovije:

Podelite članak

Beograd, 30. mart 2010.

Prenosimo deo govora Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac sa Ambasadorske konferencije, održane u Beogradu 29. marta 2010. godine u kome se navodi program mera do kojih je Državno veće tužilaca došlo uz konsultaciju i na predlog Udruženja tužilaca Srbije:

"Umesto zaključka, izložiću vam plan daljih aktivnosti DVTa.

Kako su evropske integracije prioritet Srbije, kako je primena evropskih standarda suštinski cilj naše zemlje, i kako je pravosudje jedan od najvažnijih oblasti u kojoj će se upravo analizirati zrelost Srbije i njena spremnost da prihvati evropski sistem vrednosti, Državno veće tužilaca je posle analize reforme pravosudja u prva tri meseca, ali i brojnih konstruktivnih razgovora sa kolegama iz ekspertskih grupa EU, predstavnicima EK, SE, OEBSa i Udruženjem tužilaca i zamenika tužilaca Srbije, MEDELOM, spremno da predloži sledeći PROGRAM MERA:

1. Otpočeli smo intenzivan dijalog sa strukovnim Udruženjem tužilaca i zamenika tužilaca u želji da postignemo visoki stepen saglasnosti u procesu sprovodjenja reforme pravosudja i jače zaštite prava kandidata koji se biraju, posebno onih koji nisu prošli izbor.

2. Analizirajući efekte reforme do sada i realne potrebe koje su se ukazale u prva tri meseca, u narenom periodu DVT će doneti Odluku o poroširenju sistematizacije.

3. Potom će DVT raspisati Konkurs za popunu mesta tužilaca i zamenika, koji će se odnositi i na upražnjena mesta i na nova sistematizovana mesta. Ukupan broj biće izmedju 80-85.

4. Usaglasili smo stavove sa strukovnim udruženjem da se prvo razmatraju prijave neizabranih kandidata u koje je država godinama ulagala sredstva

5. Usaglasili smo stavove sa strukovniom udruženjem da proces izbora učinimo transparentnijim i radi spoljne objektivnosti postupka, omogućićemo da prilikom izbora kandidata na sednici DVTa učestvuje javni tužilac koji je u periodu od 2006-2009 godine bio nadredjen kandidatu koji se bira, ili ako on nije izabran, zamenik RJTa iz perioda 2006-2009.godine.

6. Usaglasili smo stavove sa strukovnim udruženjima da se, iako to nije obaveza DVTa, obrazloženje kandidatima dostavlja na njihov zahtet, jer to JESTE pravo knadidata. Na taj način svako ko u svojoj prijavi iskaže želju da mu se dostavi obrazloženje sa razlozima eventualnog neizbora, takvo obrazloženje će biti dostavljeno.

7. Kod dosadašnjih neizabranih kandidata posupićemo u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije, i dostaviti im individalizovana obrazloženja

8. Za neizabrane kandidate DVT je ustanovio vreme i članove DVTa koji će usmeno obrazložiti neizabranim kandidatima razloge zbog kojih nisu izabrani, dati im pojašnjenja i sugestije.

9.  DVT će još jednom objaviti vreme i mesto prijema zainteresovanih kandidata putem sredstava javnog informisanja. Vladimir Vukčević i Djordje Ostojić, delegirani ispred DVTa primaju zainteresovane kandidate svake srede od 12-14 časova u Ustaničkoj 29.

10.Podnećemo inicijativu nadležnom ministarstvu za poboljšanje zakona koji se tiču izbora tužilaca i zamenika u smislu veće zaštite prava kandidata, pre svega njihovih prava iz radno-pravnog statusa

11.Uputićemo urgenciju Skupštini Srbije za hitan izbor jednog sudije Ustavnog suda i člana DVTa, u skladu sa zakonom

12. Predlažemo hitno održavanje zajedničke sednice VSSa i DVTa na kojoj će se izabrati preostalih 5 sudija Ustavnog suda Srbije, čime će se otkloniti primedba da Ustavni sud radi u nepotpunom sastavu.

13. DVT, prelazni sastav uz administrativnu kancelariju ODMAH otvara i kreće u postupak organizacije izbora za stalni sastav DVTa

14. Poseban akcenat i pažnju DVT će posvetiti ojačavanju  i povećanju efikasnosti delovanja DVTa formiranjem administrativnih kancelarija u punom sastavu, kako bi uspešno preuzeli obaveze predvidjene zakonom

15. u skladu sa pravosudnim zakonima DVT će sprovoditi redovnu evaluaciju rada sudija i tužilaca čime će se obezbediti veći sistem odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija i njihova efikasnost

16. Predlažemo ministarstvu pravde da formira stručnu grupu od predstavnika evropskih institucija i domaćih stručnjaka iz pravosudja koja će pratiti sprovodjenje reforme pravosudja i primenu evropskih standarada u njenom sprovodjenju"

 

 

spot_img