Šabić o žalbi Udruženja tužilaca

Najnovije:

Podelite članak

 
Rodoljub šabićRTS, 29. decembar 2009.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub šabić zatražio od Državnog veća tužilaca da se izjasni o žalbi koju je protiv tog tela podnelo Udruženje tužilaca Srbije. Udruženje zahteva da se Državno veće tužilaca izjasni da li je svoj rad proglasilo službenom tajnom.

Žalba je podneta zbog toga što Udruženje tužilaca zahteva da dobije informaciju o tome da li je Državno veće proglasilo službenom tajnom svoj rad i razloge za donošenje odluka.

"Ne samo da je takvo nepostupanje očigledan, zakonom predviđen kažnjiv prekršaj, već predstavlja izuzetno lošu poruku svim zainteresovanima", istakao je šabić i dodao da je žalba Udruženja tužilaca do sada jedina koja je podneta, ali da je prilično verovatno da bi mogao uslediti i niz sličnih.

Poverenik je žalbu prosledio Državnom veću tužilaca i zatražio da se Veće izjasni o navodima žalbe, a svoju odluku, kako je navedeno, o žalbi Udruženja doneće u zakonskom roku.

Reforma nije adekvatna ako se sudije žale povereniku

šabić nije želeo da komentariše moguć sadržaj odluke koju će doneti, ali je istakao da je sama žalba zabrinjavajuća, jer činjenica da Udruženje tužilaca Srbije u zakonskom roku nije dobilo baš nikakav odgovor zaista je "teško shvatljiva, ako ne potpuno neshvatljiva".

"Ne samo da je takvo (ne)postupanje, pored ostalog, očigledan, zakonom predviđen, kažnjiv prekršaj, nego, u kontekstu ostvarivanja slobode pristupa informacijama, predstavlja izuzetno lošu poruku svim zainteresovanima", istakao je šabić.

"Ako je osnovna ideja reforme pravosudnog sistema ta da se izbor nosilaca pravosudnih funkcija oslobodi od uticaja politike i podvrgne uticaju struke onda bi situacija, odnosno potreba da se subjekt kakav je strukovno Udruženje tužilaca protiv Državnog veća tužilaca žali povereniku za informacije, morala biti isključena", zkaključio je šabić.

spot_img