Trgovina ljudima globalni problem

Najnovije:

Podelite članak


Goran IlicNovosti, 4. jun 2010.

Problem trgovine ljudima prevazilazi granice pojedinačnih zemalja i često je povezan sa organizovanim kriminalom tako da traži široki državni i društveni odgovor, rekao je danas predsednik Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca Goran Ilić, na okruglom stolu posvećenom trgovini ljudima.

Ilić je ukazao na generalni problem procesuiranja počinilaca ovog krivičnog dela, jer žrtve često izbegavaju da svedoče zbog straha od osvete ranijih "gazda", ili da će i same podleći nekoj od sankcija, kao što je
proterivanje iz zemlje.

Zato, kaže Ilić, države treba da im svojim zakonodavstvima obezbede što potpuniju zaštitu u svakom pogledu, kao što policija i tužioci treba da zadobiju njihovo poverenje kako bi imali kvalitetne dokaze.

Prema nekim podacima kojima raspolažu specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija, 17,3 miliona ljudi u svakom trenutku u svetu su žrtve trgovine ljudima, rekao je Ilić.

Koordinator programa za ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Madis Vainoma rekao je da je ova organizacije među prvima shvatila veličinu problema trgovine ljudima i da godinama u Srbiji pomaže borbu protiv tog vida kriminala.
On je ukazao na važnost sveobuhatnog odgovora koji podrzumeva prevenciju, gonjenje počinilaca krivičnog dela i zaštitu žrtve.

Prema rečima profesora Kriminalističko-policijske akademije Milana Žarkovića, žrtve su pretežno devojke do 25 godina, prvenstveno iz malih ruralnih naselja, srednje velikih gradova i gradova u siromašnim krajevima, uglavnom nezapooslene i siromašne, često nižeg obrazovanja i diskriminisane u privatnom i profesionalnom životu.
Takođe, Žarković kaže da iako muškarci dominiraju i rukovode trgovinom ljudima i žene imaju značajne uloge na operativnom nivou, odnosno u vrbovanju i kontroli žrtava.

Okrugli sto Trgovina ljudima – Odgovor države, izazovi iniciranja krivičnog postupka i tretman žrtava, organizovali su Udruženje tužilaca i zamenika tužilaca i Misija OEBS u Srbiji.

(Izvor: Novosti)

spot_img