Zajednička izjava Zagorke Dolovac i Gorana Ilića

Najnovije:

Podelite članak


Zajednička izjava Zagorke Dolovac i Gorana IlićaBeograd, 18. jun 2010.{mosimage}

Zajednička izjava predsednice Državnog veća tužilaca, Zagorke Dolovac i predsednika Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Gorana Ilića o merama za primenu evropskih standarda u nastavku procesa izbora nosilaca javnotužilačke funkcije i izboru stalnog sastava Državnog veća tužilaca (u daljem tekstu zajednička izjava)

Polazeći od člana 1. Ustava Republike Srbije koji, pored ostalog, kaže da je Srbija država zasnovana na pripadnosti evropskim principima i vrednostima,

Preporuke Komiteta ministara SE 2000 (19) o "Ulozi javnih tužilaca u krivičnopravnom sistemu" pisma predsednika Evropske komisije Manuela Barosa od 27. aprila 2010. godine, predsednici Društva sudija Srbije, predsedniku Evropskog Udruženja sudija i tužilaca "Medel" (u daljem tekstu "Medel") i predsedniku Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, odgovora štefana Filea na poslaničko pitanje broj H-2637/10 Luiđija de Magistrisa upućenog Evropskoj Komisiji (Predmet: Nezavisnost sudstva u Srbiji), predsednica Državnog veća tužilaca (u daljem tekstu DVT) i predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (u daljem tekstu Udruženje) konstatuju potrebu utvrđivanja i sprovođenja mera za primenu evropskih standarda u nastavku procesa izbora nosilaca javnotužilačke funkcije i postupku za izbor stalnog sastava Državnog veća tužilaca.

Smisao mera je da se obezbedi transparentnost, objektivnost i kontradiktornost postupka izbora javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca po konkursima objavljenim u Službenom glasniku RS, 28/10 od 30.4.2010. godine (u daljem tekstu nastavak izbora), dosledna primena Zakona o javnom tužilaštvu ("Službeni glasnik RS". br. 116/2008. 104/2009)), kao i da se osigura neposredno, tajno i slobodno izjašnjavanje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u postupku za izbor članova DVT-a iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Predsednica Državnog veća tužilaca Zagorka Dolovac i predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Goran Ilić saglašavaju se o sledećim merama:

1.    Da se u nastavak izbora javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca unesu novi elemcnti koji obezbeđuju transparentnost, objektivnost i kontradiktornost postupka kao i doslednu primenu odredbi Zakona o javnom tužilaštvu o izboru javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

2.    Novi elementi postupka sadržani su u Predlozima za nastavak procesa izbora zamenika javnih tužilaca koje je Udruženje uputilo DVT-a. 22.3.2010. godine. Predlozi podrazumevaju da se u nastavku izbora DVT-a najpre odlučuje o prijavama na konkurs neizabranih javnih tužilaca i zamenika (pravo prvenstva pri odlučivanju). Zatim, da u radu sednice kada se odlučuje o neizabranom nosiocu javnotužilačke funkcije učestvuje javni tužilac koji je u periodu 2006-2009. godine bio starešina neizabranog nosioca javnotužilačke funkcije. Ukoliko starešina nije izabran na opštem izboru 2009. godine. u radu DVT-a će učestvovati zamenik Republičkog javnog tužioca koji je tu funkciju obavljao u periodu 2006-2009. godine.

Javni tužilac, odnosno zamenik Republičkog javnog tužioca dužan je da obavi razgovor sa kandidatom i da na sednici DVT -a obrazlaže činjenice o stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata. Neizabrani javni tužioci i zamenici, koji i u nastavku izbora ne budu izabrani imaju pravo na individualizovano obrazloženje odluke o neizboru.

3.    U nastavku izbora primenjivaće se odredbe Zakona o javnom tužilaštvu. koje se odnose na izbor javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i koje će dodatno osigurati transparentnost, objektivnost i kontradiktornost postupka nastavka izbora (razgovor sa kandidatima i sl), kao i Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti u koji će biti uneta nova pravila postupka (zastupnik i sl.)

4.    Nastavak izbora DVT će dovršiti do 30. jula. Po okončanju postupka Evropsko udruženje sudija i tužilaca ""Medel", zajedno sa DVT-om i Udruženjem izneće javnu i konačnu ocenu transparentnosti i objektivnosti nastavka izbora. Pre konačne ocene, na sastanku Upravnog odbora MEDEL-a 2. i 3. jula 2010. godine, predsednik UO Udruženja upoznaće Upravni odbor "Medela" sa sadržinom Zajedničke izjave i merama koje su relizovane u međuvremenu.

5.    Javnu i konačnu ocenu transparcntnosti i objektivnosti nastavka izbora, predsednica DVT-a i predsednik Upravnog odbora Udruženja izneće i na zajedničkoj konferenciji za štampu na koju će biti pozvani i predstavnici "’Medela".

6.    U toku jula meseca predstavnici DVT-a i Udruženja će dogovoriti način na koji će se i nakon jula 2010. godine pružati materijalno obezbeđenje neizabranim javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca i to do okončanja postupka pred Ustavnim sudom, po ustavnim žalbama i žalbama iz čl. 161. Ustava Republike Srbije. Pošto se predstavnici DVT-a i Udruženja, a nakon konsultacija sa institucijama E.U. saglase o načinu pružanja materijalnog obezbeđenja neizabranim javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca, o tomc će obavestiti Ministarstvo pravde.

7.    Jedan broj zainteresovanih, a neizabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. koji nisu izabrani ni u nastavku izbora, biće angažovan na poslovima savetnika i tužilačkih pomoćnika. Ova mera će se sprovesti u toku avgusta i nakon dogovora o DVT-a i Udruženja o potrebama za angažovanjem na poslovima savetnika i tužilačkih pomoćnika.

8.    Po okončanju nastavka izbora, obaviće se izbori za članove stalnog sastava DVT-a, iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Državno veće tužilaca će već u toku jula i avgusta pristupiti prvim izbornim radnjama za izbor članova stalnog sastava Državnog veća tužilaca.

9.    Predstavnici DVT-a i Udruženja ispitaće da li je neophodno. da se pre izbora za članove stalnog sastava DVT-a pristupi izmenama i dopunama Zakona o Državnom veću tužilaca i Zakona o javnom tužilaštvu.

10.    Zatim će DVT-a usvojiti podzakonske akte kojim se razrađuju pravila izbora članova stalnog sastava DVT-a, saglasno Zakonu o Državnom veću tužilaca.

11.    Tekst predloga podzakonskih akata sastaviće Posebna komisija. Članove Posebne komisije izabraće DVT-a, i to tako što će u Posebnu komisiju izabrati i jedan broj javnih tužilaca i zamenika na predlog Udruženja.

12.    Prilikom sačinjavanja akata Posebna komisija će posebno voditi računa da se u akte unesu odredbe koje obezbeđuju neposredno, tajno i slobodno izjašnjavanje.

13.    Jednu sednicu Komisija će posvetiti pitanju učešća neizabranih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u izborima za stalni sastav DVT-a.

14.    Pošto Posebna komisija bude predložila podzakonske akte, a Državno veće tužilaca ih usvoji, pristupiće se obrazovanju Izborne komisije. U sastav Izborne komisije DVT će izabrati i predstavnike Udruženja.

15.    Izborna komisija će omogućiti posmatračima izbornog procesa iz Udruženja i drugih relevantnih organizacija da prate celokupan postupak za izbor članova stalnog sastava DVT-a.

16.    Izbori za članove stalnog sastava DVT-a okončaće se nakasnije do kraja novembra 2010. godine.

U Beogradu. 18. jun 2010.

Predsednica Državnog veća tužilaca
Zagorka Dolovac

Predsednik UO Udruženja tužilaca
Goran Ilić

spot_img