Ispod ”crte” uz zaradu

Najnovije:

Podelite članak

Dogovor Državnog veća tužilaca i strukovne organizacije: prednost imaju kandidati koji su u decembru ostali "Novosti", 24. jun 2010.

Dogovor Državnog veća tužilaca i strukovne organizacije: prednost imaju kandidati koji su u decembru ostali "ispod crte"

Kandidati za tužioce i njihove zamenike, tokom sledećeg izbora, moći će direktno da se izjasne o svim navodima koje o njima bude iznelo Državno veće tužilaca (DVT).

Prema dogovoru predsednika DVT Zagorke Dolovac i prvog čoveka UO Udruženja tužilaca i njihovih zamenika dr Gorana Ilića, na narednom izboru prednost će imati kandidati koji su u decembru ostali ”ispod crte”. Ko ni tada ne prođe, ima pravo da dobije individualno obrazloženu odluku.

– Izbor još pet tužilaca i 82 njihovih zamenika završiće se do 30. jula – navodi se u dokumentu u koji su ”Novosti” imale uvid. – Posle toga, Evropsko udruženje sudija i tužilaca ”Medel” javno će, sa Državnim većem tužilaca i Udruženjem, oceniti transparentnost i objektivnost nastavka izbora.

Tokom jula DVT i Udruženje dogovoriće se kako će materijalno pomagati neizabranim do okončanja postupaka pred Ustavnim sudom. Predstavnici DVT i Udruženja ispitaće i da li je neophodno da se pre izbora za članove stalnog sastava Državnog veća izmeni i dopuni Zakon o DVT i Zakon o javnom tužilaštvu.

Neki od neizabranih tužilaca i zamenika, kako je predviđeno, moći će da rade kao savetnici i tužilački pomoćnici.

”Temelj” za sve ove odluke, kako su naveli Zagorka Dolovac i Goran Ilić su pisma predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza i odgovor štefana Filea na poslaničko pitanje Luiđija de Magistrisa Evropskom parlamentu o (re)izboru u Srbiji. Oni su naveli da je ovaj postupak pratio niz nedostataka.

(Izvor: Novosti, autor: E. R.)

spot_img