Sudije i tužioci pisali Tadiću

Najnovije:

Podelite članak


Palata pravde u BeograduRTS, 28. jun 2010.

Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca predali pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem mu predlažu sastanak radi sagledavanja problema nastalih opštim izborom sudija i tužilaca.

Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca predali su  pisma predsedniku Republike Borisu Tadiću i predsednici Ustavnog suda Bosi Nenadić u kojima traže njihovo zauzimanje na rešavanju problema nastalih posle opšteg izbora sudija i tužilaca.čanja započetih postupaka".

U saopštenju Društva sudija navodi se da je u pismu predsedniku Tadiću ukazano na "brojne konstatacije međunarodnih strukovnih udruženja i institucija, posebno one koje je Evropska komisija, usmeno i pismeno ponovila u više navrata da će brižljivo nadzirati način rešenja problema nastalih reizborom sudija i tužilaca, što će se odraziti i na izveštaj o napretku i na eventualnu ocenu o kandidaturi Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji".

Ova strukovna udruženja upozoravaju da je rešenje postreizbornih problema, dobilo na taj način međunarodni aspekt i postalo pitanje od prvorazrednog državnog značaja.

Tadiću je predloženo da primi predstavnike Društva sudija Srbije i Udruženja javnih tužilaca radi dubljeg i konkretnijeg sagledavanja ovog pitanja i njegovih mogućih rešenja, navodi se u saopštenju.

U obraćanju predsednici Ustavnog suda, a s obzirom da je sledeća sednica Ustavnog suda zakazana za 1. juli, navedeno je da je "jasno da neće biti blagovremeno okončani postupci po izjavljenim žalbama 1.000 nereizabranih sudija i tužilaca i pored odluke od 28. maja u slučaju Saveljić, koja je takvu mogućnost davala.

"Stoga je ukazano da delotvornost pravne zaštite u ovom slučaju još jedino može biti obezbeđena odlučivanjem o privremenoj meri za odlaganje izvršenja odluka kojima je prestala funcija nereizabranim sudijama i tužiocima", navodi se u saopštenju.

Predsednici Ustavnog suda još jednom je predočeno da se odugovlačenjem u pružanju pravne zaštite u pokrenutim postupcima, koji su hitni i po svojoj prirodi i po zakonu, jer se njima rešava i o radnopravnom statusu nereizabranih sudija i tužilaca, povređuje pravo podnosilaca na pravično suđenje u razumnom roku garantovano odredbama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Od nje je zatraženo da obavesti strukovna udruženja sudija i tužilaca koje će mere preduzeti, kao predsednica Ustavnog suda, kako bi nereizabranim sudijama i tužiocima bila pružena delotvorna pravna zaštita.

Takođe je upozoreno da će "u suprotnom Ustavni sud dati osnov za zaključak o svojoj nedelotvornosti i time stvoriti pretpostavke da nereizabrane sudije i tužioci zatraže pravnu zaštitu od Evropskog suda za zaštitu ljudskih prava u Strazburu i pre okon

spot_img