Srpski tužioci primljeni u evropsko udruženje

Najnovije:

Podelite članak


Srpski tužioci primljeni u evropsko udruženjePolitika, 4. jul 2010.

Udruženje tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije od juče je član Evropskog udruženja sudija i tužilaca za slobodu i demokratiju (MEDEL).

Jednoglasnom odlukom, na jučerašnjoj sednici Administratnvnog odbora MEDEL-a održanoj u Ankari, srpsko strukovno udruženje primljeno je za punopravnog člana ove organizacije. Administrativni odbor MEDEL-a je, prilikom odlučivanja, ocenjivao u kojoj meri je Udruženje tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, kao kandidat, u sredini u kojoj deluje, doprinelo ostvarivanju ideala slobode i demokratije i ispunjavanju evropskih standarda u domenu vladavine prava i nezavisnosti pradosuđa.

Prnjem u članstvo ovog prestižnog i uticajnog evropskog strukovnog udruženja, kako je rečeno u Udruženju tužilaca i zamenika tužilaca Srbije, potvrda je da je ono u proteklom leriodu doprinelo ostvarivanju pomenutih vrednosti.

Posebno, posle opšteg izbora javnih tužilava i zamenika javnih tužilaca, obaaljenog u decembru prošle godnne, kada su najpre problemi iznošeni javno, a zatim i kada je predloženo i kada se zajedno sa Državnim većem tužilaca pristupilo otklanjanju i ublažavanju negativnih posledica ošteg izbora javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Na jučerašnjoj sednici, MEDEL je usvojio notu kojom izražava najdublju zabrinutost zbog toga što, uprkos nagoveštajima, još nisu rešeni postojeći problemi u pravosuđu Srbije. Od srpskih vlasti zatraženo je da sprovedu postupak potpune revizije reizbora nereizabranih sudija i tužilaca. MEDEL je predočio i da će pojačati svoje aktivnosti i obavestiti o svojoj zabrinutostI i razvoju događaja međunarodne institucije, uključujući i specijalnog izvestioca UN-a.    

(Izvor: Politika, autor M. D.)

spot_img