Ocena u izveštaju

Najnovije:

Podelite članak


MEDEL: Kriterijumi za sudije nisu bili jasniBeograd, 27. avgust 2010.

Dragana Boljević o reformi pravosuđa i oceni EU

Srbija bi mogla da se suoči sa negativnim izveštajem Evropske komisije o napretku u pridruživanju EU koji će biti usvojen 10. novembra ako ne otkloni greške opšteg reizbora sudija i tužilaca.

Strukovna udruženja dobila su još jedno u nizu negativnih pisama o ovom procesu koje je ovog puta potpisao direktor direkcije za zapadni Balkan u EK Pjer Mirel.

– On je napomenuo da je EK izložila srpskim vlastima svoju zabrinutost za proces reizbora i ponovo naglasila sve nedostatke – rekla je Boljević na konferenciji za novinare.

Predstavnici EK su predložili mere za preispitivanje postupka, ali je Mirel naglasio da su za reformu pravosuđa isključivo odgovorne srpske vlasti.

Prema rečima Mirela, Komisija će „budno pratiti dalji razvoj događaja i o tome izvestiti u sledećem Izveštaju o napretku.

Zamenik Republičkog tužioca i predsednik UO Udruženja tužilaca dr Goran Ilić smatra da ova prepiska dokazuje da je esnaf partner sa EU u identifikaciji i rešavanju problema, i da bi bilo logično da takav odnos ima i sa predstavnicima svoje zemlje.

Prema rečima sudije Osnovnog suda u Požegi Snežane Bjelogrlić koja zbog nove mreže sudova putuje po 75 kilometara, sudije su posle reforme mnogo umornije i nezadovoljnije, a pozitivne efekte nigde ne vide.(Izvor: Novosti)

spot_img