Pred Visokim savetom sudstva – ogroman posao

Najnovije:

Podelite članak

PolitikaPolitika, 7. mart 2011.

Očekuje se da VSS za šest meseci reši status 800 neizabranih sudija i izabere predsednike sudova. – Članove prvog sastava VSS biraće za sudije stalni sastav.

Visoki savet sudstva predložiće ove nedelje parlamentu da izabere šest kandidata koji su na izborima u sudovima, održanim 3. marta, dobili najviše sudijskih glasova. Očekuje se da parlament usvoji predloge na prvoj sednici i da se stalni sastav Visokog saveta sudstva konstituiše 15. marta.

Visoki savet sudstva ima 11 članova, od kojih su šest sudije. Tri člana VSS zauzimaju mesto na osnovu svog položaja u najvišim državnim organima, a to su najpre predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović, koja je i predsednica VSS, zatim ministarka pravde Snežana Malović i predsednik Odbora za pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srbije Boško Ristić.

Jedan član imenuje se iz redova advokata, a jedan iz redova profesora pravnih fakulteta. To su advokat Dejan č†irić, potpredsednik Advokatske komore Srbije, i prof. dr Predrag Dimitrijević, dekan Pravnog fakulteta u Nišu. Oni su ranije imenovani u sastav VSS, na period od pet godina.

Novi izborni članovi Visokog saveta sudstva, u njegovom stalnom sastavu su sudije. To su Mirjana Ivić, sudija Vrhovnog kasacionog suda, Milimir Lukić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, Branka Bančević, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, Aleksandar Stoiljkovski, sudija Privrednog suda u Zrenjaninu, Blagoje Jakšić, sudija Višeg prekršajnog suda u Beogradu, i Sonja Vidanović, sudija Osnovnog suda u Subotici.

VSS

Dosadašnji izborni članovi Visokog saveta sudstva, koji su radili u njegovom prvom sastavu, su takođe sudije, ali su 2009. godine, kada su imenovani za članove VSS, imali funkcije u staroj sudskoj mreži. To su Jelena Borovac, sudija nekadašnjeg Vrhovnog suda Srbije, Mladen Nikolić, sudija nekadašnjeg Trgovinskog suda u Beogradu, Vučko Mirčić, sudija nekadašnjeg Okružnog suda u Beogradu odnosno njegovog specijalnog odeljenja za organizovani kriminal, čurđina Bjelobaba, sudija nekadašnjeg Okružnog suda u Novom Sadu, Biljana Tošković, sudija nekadašnjeg Opštinskog suda u Kruševcu i Nadica Jovanović, sudija nekadašnjeg Opštinskog suda u Kragujevcu. Oni nisu birani za sudije u novoj sudskoj mreži jer, po prirodi stvari, nisu mogli sami sebe da biraju. Međutim, sada će ih za sudije birati novi odnosno stalni sastav VSS.

Prvi zadatak stalnog sastava Visokog saveta sudstva biće revizija opšteg izbora sudija iz decembra 2009. godine. Očekuje se da razgovori sa oko 800 neizabranih sudija počnu 4. aprila. Njihove žalbe Ustavnom sudu Srbije i dalje se nalaze u Ustavnom sudu, a izmenama Zakona o VSS predviđeno je da te žalbe postanu prigovori Visokom savetu sudstva.

Kako saznajemo, planirano je da stalni sastav VSS obavi razgovore sa neizabranim sudijama u komisijama od po tri člana. Za sada je neizvesno u kojoj meri će novi sastav VSS ispravljati greške prvog sastava. ”Ukoliko je bilo grešaka, one se mogu ispraviti”, izjavila je pre nekoliko meseci predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović.

Za sada još nije jasno kakav će biti mehanizam ispravljanja grešaka. Ukoliko stalni sastav VSS utvrdi da ne stoje razlozi zbog kojih određeni sudija nije izabran, pitanje je na koji način će taj sudija biti ”vraćen” na posao – da li će se posebnim rešenjima te sudije postavljati na postojeća upražnjena mesta u sudovima ili će oni moći da se kandiduju na novom konkursu za još 104 dodatna mesta, koji je trebalo da bude raspisan još pre osam meseci.

Iako je za razgovore sa neizabranim sudijama potrebno dosta vremena, najavljeno je da će taj posao biti završen do kraja leta, da bi od septembra konačno bio rešen status svih neizabranih sudija. Njihov nerešen status jedna je od glavnih zamerki Evropske komisije na reformu pravosuđa u Srbiji.

Drugi važan posao stalnog sastava Visokog saveta sudstva jeste izbor predsednika sudova. Razgovori sa kandidatima obavljeni su u novembru prošle godine, ali je postupak izbora obustavljen zbog hitnih izmena i dopuna seta pravosudnih zakona. Svi sudovi u Srbiji, još od 1. januara 2010. godine imaju vršioce funkcija predsednika. Očekuje se da Visoki savet imenuje predsednike sudova u maju ove godine.

(Autor: Aleksandra Petrović)

spot_img