“Trgovina Ljudima – Odgovor države, izazovi iniciranja krivičnog postupka i tretman žrtve”

Najnovije:

Podelite članak

Okrugli sto u Novom PazaruNovi Pazar, 4. – 5. mart 2011.
 
Dvodnevni seminar "Trgovina Ljudima – Odgovor države, izazovi iniciranja krivičnog postupka i tretman žrtve" koji je održan u Novom Pazaru, predstavlja nastavak realizacije projekta koji je finansijski podržan od strane Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Prvi dan seminara koji je održan u hotelu "Tadž", započeo je predstavljanjem predavača i učesnika. Prisutnima su se prvo obratili dr Milan Žarković, profesor Kriminalističko-policijske akademije i Vladimir Abazović iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, koji su predstavili pojam trgovine ljudima, faze i oblike eksploatacije, kao i podatke i saznanja o žrtvama i izvršiocima uz prezentacije pojedinih slučajeva.

Okrugli sto u Novom PazaruRadmila Dragičevičić-Dičić, vršilac funkcije predsednika Apelacionog suda u Beogradu je dala pregled međunarodnih i nacionalnih pravnih dokumenata od značaja za suprotstavljanje trgovini ljudima. Poslednji predavači prvog dana bili su Gordana Jekić-Bradajić, zamenik tužioca za organizovani kriminal i Goran Todorović pripadnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala koji su govorili o izazovima pokretanja i vodjenja pretkrivičnog postupka.

Drugi dan seminara otvorio je Mioljub Vitorović, zamenik tužioca za ratne zločine koji je za temu imao "Žrtve trgovine ljudima, razumevanje situacije i položaja žrtve, žrtve kao svedoci, imovinsko pravni zahtevi žrtava". Seminar je zatvoren pregledom relevantne prakse suprotstavljanja trgovini ljudima koju su prezentovali Radmila Dragičevičić-Dičić, vršilac funkcije predsednika Apelacionog suda u Beogradu i Vladimir Abazović iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Seminaru je prisustvovalo preko trideset predstavnika Višeg i Osnovnog tužilaštva u Novom Pazaru, Višeg i Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici, Višeg suda u Novom Pazaru, žandarmerije, policijske uprave Novi Pazar i policijskih stanica Tutin i Sjenica.

 

spot_img