Šabić: Nema dokaza da je BIA proveravala kandidate

Najnovije:

Podelite članak


Rodoljub šabić: Otkloniti sve sumnje, Foto Ž. Jovanović"Politika", 1. april 2011.

Konstatacija iz zapisnika sa 10. sednice DVT-a upućuje na sumnju da ukoliko nije bilo zvanične, formalne, pismene obrade podataka o ličnosti dobijenih od BIA možda jeste bilo neformalne, usmene predaje relevantnih podataka, kaže poverenik za informacije od javnog značaja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti sproveo je nadzor u Državnom veću tužilaca (DVT) povodom tvrdnji da je prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u postupku izbora tužilaca i zamenika tužilaca. Tačnije, juče je okončao proveru tvrdnji u vezi sa sumnjom da su u tom postupku, nezakonito korišćeni podaci Bezbednosnoinformativne agencije.

Nadzor su sprovele dve ovlašćene osobe poverenika u službenim prostorijama DVT-a, i to od 25. pa do 30 marta. Sprovedenim nadzorom koji je obuhvatio sva relevantna dokumenta nisu pronađeni dokazi da su u postupku izbora tužilaca korišćeni podaci BIA.

S tim u vezi poverenik Rodoljub šabić kaže za „Politiku”:

„Podsetiću da se pre otprilike dve nedelje na Internetu pojavio dokument pod nazivom „Zapisnik sa 10. sednice Državnog veća tužilaca” u kome se, pored ostalog, spominje i sastanak u BIA na temu prikupljanja podataka o dostojnosti kandidata. Polazeći od toga da bi bez izričitog zakonskog osnova takva obrada predstavljala kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, preduzeo sam korake radi utvrđivanja verodostojnosti ovog dokumenta i zatražio razjašnjenje od DVT-a. Dokument koji je objavljen na Internetu jeste verodostojna kopija zapisnika sa sednice DVT-a, a u javnost je dospeo tako što ga je DVT dao tražiocu informacije, postupajući po nalogu iz rešenja koje sam ja doneo po žalbi.”

šabić dalje nastavlja:

„Nakon izjašnjenja DVT-a naložio sam da se sprovede i neposredni nadzor koji je obuhvatio sve relevantne dokumente, od onih o korespondenciji DVT, preko zapisnika o radu, pa do većeg broja personalnih dosijea neizabranih tužilaca ali nije pronađen nijedan dokaz koji bi potvrdio da se DVT ceneći činjenice od značaja za dostojnost kandidata koristio podacima BIA.”

šabić za naš list kaže da konstatacija iz zapisnika sa 10. sednice DVT-a upućuje na sumnju da ukoliko nije bilo zvanične, formalne, pismene obrade podataka o ličnosti dobijenih od BIA možda jeste bilo neformalne, usmene predaje relevantnih podataka. S tim u vezi relevantne su sledeće informacije. BIA je potvrdila održavanje sastanka koji se u zapisniku spominje, ali je naglasila da tema sastanka nije imala nikakve veze sa izborom tužilaca, već se odnosila na predmet redovnih aktivnosti BIA i tužilaštva. A ni u jednom slučaju kandidata koji nisu izabrani razlog za neizbor nije bila nedostojnost.

„Bez obzira na sve, nedostatak javnosti u radu i primeni kriterijuma bacili su, na šta sam i pre više od godinu dana ukazivao, senku na postupak izbora. Zato je izuzetno važno da u predstojećem preispitivanju tog postupka, DVT na potpuno otvoren način, i u konstruktivnoj saradnji sa Udruženjem tužilaca sve sumnje i greške otkloni”, iznosi poverenik.

Rodoljub šabić kaže na kraju da je Državno veće tužilaca koristilo nejasne kriterijume, ali da kršenje zakona nije utvrđeno.

———————————-

Bili ali nisu pitali

U pisanoj izjavi datoj povereniku 25. marta, Vladimir Vukčević i Slobodan Radovanović negiraju da je DVT tražio od Bezbednosnoinformativne agencije provere kandidata za tužioce. Priznaju da su tokom 2009. godine bili u sedištu BIA, ali da se u tim susretima nije razgovaralo o bezbednosnim procenama kandidata. Dalje su naveli da niko od kandidata nije neizabran iz „razloga nedostojnosti”. Diskusija na toj 10. sednici DTV-a je bila razmena različitih stavova, a Državno veće tužilaca kao telo, nije se saglasilo ni odlučilo da kandidate proverava BIA, niti da se to od ove agencije traži.

————————————

Uvideli greške

Portparol Državnog veća tužilaca Bruno Vekarić priznaje greške, ali i dodaje da su već počeli da ih ispravljaju:

„Upravo smo još neke pouke izvukli iz ove kontrole. Recimo knjige Državnog veća tužilaca su takođe nedovoljno javne u smislu ulazne i dolazne pošte. To su neke stvari koje je predsednica DVT-a Zagorka Dolovac naložila da se promeni i mislim da ovo treba podržati”, kaže Vekarić.

(Izvor: Politika, autor O. M.)

spot_img