Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Projekti Završeni projekti Promovisanje uloge poverenika za samostalnost i stvaranje povoljnog okruženja za uspešno delovanje

Promovisanje uloge poverenika za samostalnost i stvaranje povoljnog okruženja za uspešno delovanje

FOSDonator: Fondacija za otvoreno društvo

Trajanje: april 2018 - decembar 2018. godine

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije započelo je projekat čiji je opšti cilj jačanje samostalnosti javnih tužilaca i smanjenje nedozvoljenih pritisaka na rad javnih tužilaca, kroz promovisanje postojećih mehanizama reagovanja u slučaju neprimerenih uticaja.

Posebni cilj projekta je unapređenje razumevanje uloge Poverenika za samostalnost i podizanje svesti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca o radu Povernika.

Na osnovu odredbi izmenjenog poslovnika, Državno veće tužilaca donelo je u aprilu 2017. godine odluku o imenovanju poverenika za samostalnost. Povrenik je ovlašćen da preduzima radnje na jačanju svesti o sadržini i značaju samostalnosti i institucionalnog i profesionalnog integriteta, ukazuje na postupke kojima se ugrožava samostalnost i integritet, predlaže Državnom veću preventivne mere u cilju jačanja samostalnosti i integriteta.

UTS će u saradnji sa Državnim većem tužilaca pripremiti anketu koja je će biti poslata javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca da popune. Anketa bi trebalo da bude kratka i da odgovor na pitanje da li su javni tužioci i zamenici javnih tužioca upoznati sa postojanjem Poverenika za samostalnost u okviru Državnog veća tužilaca; da li znaju koja mu je nadležnost, odnosno u kojim slučajevima se mogu obratiti povereniku; kao i da li bi se obratili Povereniku ukoliko se nađu u situaciji da neko vrši neprimeren uticaj na njih. Anketa će biti poslata u trideset javnih tužilaštva. Rezultati ankete biće dostavljeni i Državnom veću tužilaca, kako bi se upoznali sa rezultatima i eventualno preuzeli odgovarajuće mere.

Biće organizovani okrugli stolovi u gradovima u Srbiji. Okrugli stolovi će predstavljati priliku da se javni tužioci i zamenici javnih tužioca bolje informišu o tome da se u slučajevima političkog i neprimerenog uticaja mogu obratiti Povereniku za samostalnost, koje mere Poverenik može preduzeti, i u kojim rokovima. Cilj okruglih stolova je da se podstaknu javni tužioci da se odupru neprimerenim uticajima, da su oni neprihvatljivi, a u slučajevima u kojima nisu u mogućnosti da se samostalno odupru da postoji mehanizam u okviru Državnog veća tužilaca, preko kojeg mogu očekivati reakciju i zaštitu.

Promocija uloge Poverenika biće organizovana u pisanoj formi, štampanim materijalima i u elektronskoj formi. Glavna ciljna grupa su javni tužioci i zamenici javnih tužilaca, ali i stručni saradnici, kao budući nosioci javnotužilačke funkcije. U okviru ove komponente biće pripremlljeni lifleti, a sadržinu lifleta će odredi rezultati ankete, koja je sprovedena u tužilaštvima. Takođe, biće pripremljeno i uputstvo za obraćanje povereniku koji će se podeliti u svim javnim tužilaštvima.

S obzirom na značaj teme integriteta i samostalnosti javnih tužilaca, a posebno u svetlu izmena Ustava Srbije, neophodno je da se u diskusije uključe i relevantna međunarodna udruženja (IAP i MEDEL, CCEP). Udruženje tužilaca će organizovati razmenu iskustava sa kolegama iz evropskih država, a u okviru Evropskog udruženja sudija i tužilaca za slobodu i demokratiju (MEDEL) ne temu jačanja nezavisnosti tužilaštva kroz ustavne garancije.

Projektom će upravljati kancelarija Udruženja tužilaca u Beogradu, ali će se anketa i kampanja, odnosno okrugli stolovi sprovoditi u gradovima u Srbiji, tako da se pokrije područje sve četiri apelacije (Novi Sad, Beograd, Kragujevac i Niš).

Projekat će doprineti da uspostavljani mehanizam Poverenika za samostalnost u okviru Državnog veća tužilaca postane delotvorno sredstvo za sprečavanje neprimerenih uticaja, kao i za upoznavanje javnosti sa pokušajima neprimerenih uticaja.

Delotvoran rad Poverenika, doprinosi jačanju integriteta javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, a time i unapređenju vladavine prava i poverenja građana u pravosudni sistem.

Poslednje vesti

NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu Grupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno veće tužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj... More detail
Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije