Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Pomoćnici sudija i tužilaca negoduju zbog plata akademaca

Pomoćnici sudija i tužilaca negoduju zbog plata akademaca

Ilustracija: RTV"Njihova trenutna uloga u pravosudnom sistemu je nejasna za sada, jer nije definisano na koji način doprinose poslovima u sudovima, odnosno javnim tužilaštvima. Takođe, ostaje nejasno na koji način se njihov rad ocenjuje i kako uopšte ta lica mogu ostati na toj poziciji ako je proteklo vreme predviđeno za njihovu početnu obuku", napominje se u saopštenju USTP.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije ponovo je danas negodovalo što, kako tvrdi, osobe koje su završile početnu obuku Pravosudne Akademije i dalje primaju naknadu u visini 70 odsto od osnovne plate sudije osnovnog suda, i nakon isteka perioda od 30 meseci za koji im je predviđena ta naknada.

Tim povodom su pozvali Ministarstvo pravde i Pravosudnu akademiju da pojasne zašto se za naknade koje primaju akademci, kako navode, izdvaja oko 400.000 evra iz budžeta Ministarstva pravde.

USTP podseća da "akademci" imaju pravo da primaju pomenutu naknadu za vreme trajanja radnog odnosa na određeno od 30 meseci u Pravosudnoj akademiji.

"Njihova trenutna uloga u pravosudnom sistemu je nejasna za sada, jer nije definisano na koji način doprinose poslovima u sudovima, odnosno javnim tužilaštvima. Takođe, ostaje nejasno na koji način se njihov rad ocenjuje i kako uopšte ta lica mogu ostati na toj poziciji ako je proteklo vreme predviđeno za njihovu početnu obuku", napominje se u saopštenju.

To Udruženje takođe navodi da polaznici Pravosudne akademije za obuke primaju 90 odsto sredstava iz budžeta akademije, dok se za kontinuiranu obuku sudija i tužioca, sudijskih i tužilačkih pomoćnika izdvaja svega 10 odsto iz budžeta ove akademije.

USTP je zapitao nadležne "da li građani Republike Srbije treba da plaćaju skupe „simulacije suđenja" ili je taj novac potrebno uložiti u povećanje broja sudijskih i tužilačkih pomoćnika, koji su zaista zaduženi predmetima i posao pravosuđa nose na svojim leđima".

Izvor: RTV

Poslednje vesti

Ilić: Predlozi ne eliminišu uticaj politike na pravosuđe Ilić: Predlozi ne eliminišu uticaj politike na pravosuđe Ministarka pravde kazala da veruje da je politizacija pravosuđa potpuno isključena jer je izvršna vlast, prema njenoj oceni, potpuno eliminisana iz... More detail
Vlast i struka suprotno o ustavnim amandmanima o pravosuđu Vlast i struka suprotno o ustavnim amandmanima o pravosuđu Inicijativu za promenu dela Ustava o pravosuđu Vlada će u Skupštinu uputiti narednih dana, najkasnije početkom oktobra, najavljuje ministarka pravde... More detail
Struka i Vlada i dalje različito o ustavnim amandmanima (VIDEO) Struka i Vlada i dalje različito o ustavnim amandmanima (VIDEO) Posle godinu i po dana rasprave, mišljenja Venecijanske komisije i usaglašavanja teksta ustavnih amandmana o pravosuđu, Ministarstvo pravde uverava... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije