Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Tužioci pozdravljaju novi zakon za borbu protiv korupcije, ali ističu i ove njegove mane

Tužioci pozdravljaju novi zakon za borbu protiv korupcije, ali ističu i ove njegove mane

UTSUdruženje tužilaca Srbije pozdravilo je neka rešenja novog zakona usmerenog na efikasniju borbu protiv korupcije, poput formiranja posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim javnim tužilaštvima, ali smatraju da novi zakon ima i određene manjkavosti koje se mogu korigovati pre početka njegove primene, 1. marta ove godine.

Prema stavu tog strukovnog udruženja, na primer, odredbe Zakona po kojima ministri pravde i unutrašnjih poslova propisuju rokove, načine postupanja i službene komunikacije posebnih odeljenja viših tužilaštava i organizacionih jedinica policije moglo bi da ostavi prostor za mešanje izvršne vlasti u rad tužilaštva, kao posebnog državnog organa.

Ta ovlašćenja bi zato, kažu za Tanjug u Udruženju, trebalo Zakonom pripisati Republičkom javnom tužiocu.

Takođe, navode da bi bezbednosne provere, koje prema zakonskim odredbama sprovode MUP i BIA, trebalo da budu u nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, kako bi se otklonile eventualne sumnje da može doći do političkog intervenisanja na tom planu.

Primedbu stavljaju i na to što je Državno veće tužilaca (DVT) isključeno iz postupka odabira kandidata za rad u posebnim odeljenjima tužilaštava, jer je, ističu, to telo jedino vlasno da proceni stručne kvalitete kandidata za posebna odeljenja pri tužilaštvima.

Udruženje tužilaca smatra takođe da tužioci koji će biti upućeni u posebna odeljenja treba da budu birani, na oglasu DVT-a za zamenike u višim javnim tužilaštvima, kako bi nakon isteka mandata u posebnim odeljenjima u njima nastavili svoj rad, umesto da budu vraćani u osnovna tužilaštva.

Smatraju, kako ističu, da je ovaj zakon potreban, ali i da bi ispravljanjem pomenutih odredbi, on bio u potpunosti usklađen sa evropskim standardima za borbu protiv korupcije.

Ministarstvu pravde nisu nepoznate ove zamerke i predlozi tužilaca, ali su za neke od njih, kako u Ministarstvu kažu za Tanjug, neophodne izmene Ustava.

A na tim izmenama je rad u toku, ističu u Ministarstvu.

Izvor: Blic, Tanjug

Poslednje vesti

Veliki broj odredbi ustavnih amandmana u koliziji sa preporukama iz Evrope, pokazuje analiza Udruženja tužilaca Srbije: Tužioci nezadovoljni nacrtom Ustava Veliki broj odredbi ustavnih amandmana u koliziji sa preporukama iz Evrope, pokazuje analiza Udruženja tužilaca Srbije: Tužioci nezadovoljni... Najveći broj odredbi Nacrta ustavnih amandmana, koje se tiču budućeg ustavnog položaja tužilaca, u sukobu su sa mišljenjem Venecijanske komisije... More detail
UTS povodom saopštenja Ministarstva pravde: Nije potrebna brza, već dobra reforma UTS povodom saopštenja Ministarstva pravde: Nije potrebna brza, već dobra reforma Povodom saopštenja Ministarstva pravde od 03.10.2018. godine pod naslovom "Ubrzati reformu pravosuđa i izmenu Ustava u oblasti pravosuđa" koji se ticao... More detail
Izveštaj o stepenu saglasnosti nacrta amandmana sa Ustavom Republike Srbije, mišljenjima tela SE i Akcionim planom za Poglavlje 23 Izveštaj o stepenu saglasnosti nacrta amandmana sa Ustavom Republike Srbije, mišljenjima tela SE i Akcionim planom za Poglavlje 23 Amandman XIX Javna tužilaštva St.1. nije u skladu sa CCPE od 17 do 23. Koji se odnose na pojmove samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije