Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Sudijski i tužilački pomoćnici uputili otvoreno pismo Maji Gojković i Skupštini Srbije

Sudijski i tužilački pomoćnici uputili otvoreno pismo Maji Gojković i Skupštini Srbije

Nela Kuburović, FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJAUdruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije (USTP) uputilo je otvoreno pismo Maji Gojković, predsednici Narodne skupštine, kao i predsednicima poslaničkih grupa u kojima izražava neslaganje sa ocenom Alumni kluba Pravosudne akademije, povodom izbora za zamenike javnih tužilaca.

- Ne slažemo se sa ocenom Alumni kluba Pravosudne akademije da je predlog kandidata za prvi izbor za zamenike javnih tužilaca, o kome će Narodna skupština odlučivati tokom redovnog zasedanja, protivustavan i protivzakonit. Ne slažemo se ni sa pozivom poslanicima Narodne skupštine da ne glasaju za kandidate za zamenike javnih tužilaca, predložene od strane Državnog veća tužilaca, nalazeći da su takve tvrdnje neosnovane i da bi blokada izbora izvesno predstavljala smetnju za normalno funkcionisanje javnotužilačke organizacije, što bi pre svega štetilo interesima građana Republike Srbije - navodi se u otvorenom pismo.

Oni dalje kažu da ovakav predlog insinuira da u radu Državnog veća tužilaca i njegovih članova, postoje nepravilnosti - što će reći da njih ima i u delovanju ministarke pravde Nelu Kuburović, Republičkog javnog tužioca i Predsednika nadležnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije.

- Ovom predlogu prethodilo je više medijskih istupa predstavnika Alumni kluba u kojima su, između ostalog, iznete tvrdnje da je Veće fingiralo proceduru, te da postoje tajni spiskovi kandidata sačinjeni u nepoznatom krugu ljudi po nepoznatim kriterijumima. Takođe, iz predloga Državnog veća tužilaca proizlazi da je predloženo 10 odsto kandidata koji dolaze iz redova Pravosudne akademije i 14 odsto kandidata, koji su članovi Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika, dok ostali predloženi kandidati nisu članovi nijednog od pomenutih udruženja. Suprotno navedenom predlogu Državnog veća tužilaca, Alumni klub Pravosudne akademije se zalaže da budu birani isključivo članovi koji dolaze iz njihovih redova, što, svakako, nije u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije - kaže se u pismu koje potpisuje predsednica USTP-a Jelena Gajić.

Udruženje napominje da je konkurs sproveden primenom Pravilnika o programu i načinu polaganja ispita, na kome se proverava stručnost i osposobljenost kandidata koji se prvi put bira na funkciju zamenika javnog tužioca. Upravo su kandidati sa Pravosudne akademije bili oslobođeni obaveze da polažu pisani test pred Državnim većem tužilaca, a to je test koji su svi drugi kandidati, uključujući i one o kojima će se na Skupšitini glasati, položili sa najvišim ocenama, tvrde iz USTP-a.

- Prilikom odlučivanja imajte u vidu da Vas da ne glasate za izbor zamenika javnih tužilaca poziva udruženje čiji su članovi u postupku predlaganja bili povlašćeni i koji jedini nisu morali da svoju stručnost i osposobljenost za obavljanje javnotužilačke funkcije testiraju pred Državnim većem tužilaca. Svi drugi kandidati polagali su ispit pred Državnim većem tužilaca, koji je obuhvatao kako poznavanje propisa, tako i praktičnu primenu, kao osnove javnotužilačkog posla, te da su ti kandidati dobili najviše ocene stručnosti i osposobljenosti - kažu iz USTP-a.

Izvor: Blic  

Poslednje vesti

Veliki broj odredbi ustavnih amandmana u koliziji sa preporukama iz Evrope, pokazuje analiza Udruženja tužilaca Srbije: Tužioci nezadovoljni nacrtom Ustava Veliki broj odredbi ustavnih amandmana u koliziji sa preporukama iz Evrope, pokazuje analiza Udruženja tužilaca Srbije: Tužioci nezadovoljni... Najveći broj odredbi Nacrta ustavnih amandmana, koje se tiču budućeg ustavnog položaja tužilaca, u sukobu su sa mišljenjem Venecijanske komisije... More detail
UTS povodom saopštenja Ministarstva pravde: Nije potrebna brza, već dobra reforma UTS povodom saopštenja Ministarstva pravde: Nije potrebna brza, već dobra reforma Povodom saopštenja Ministarstva pravde od 03.10.2018. godine pod naslovom "Ubrzati reformu pravosuđa i izmenu Ustava u oblasti pravosuđa" koji se ticao... More detail
Izveštaj o stepenu saglasnosti nacrta amandmana sa Ustavom Republike Srbije, mišljenjima tela SE i Akcionim planom za Poglavlje 23 Izveštaj o stepenu saglasnosti nacrta amandmana sa Ustavom Republike Srbije, mišljenjima tela SE i Akcionim planom za Poglavlje 23 Amandman XIX Javna tužilaštva St.1. nije u skladu sa CCPE od 17 do 23. Koji se odnose na pojmove samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije