Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Venecijanska komisija sa strukovnim udruženjima i nevladinim organizacijama, mišljenje 8. juna

Venecijanska komisija sa strukovnim udruženjima i nevladinim organizacijama, mišljenje 8. juna

Venecijanska komisija sa strukovnim udruženjima i nevladinim organizacijama, mišljenje 8. junaUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je već izrazilo stav nezadovoljstva u odnosu na Nacrt ustavnih amandaman koji je poslat VK, rekla je nakon sastanka sa izvestiocima VK Svetlana Nenadić iz tog tužilačkog Udruženja za Tanjug.

- Smatramo da se predloženim amandmanima ne ostvaruje svrha izmene Ustava koja je sugerisana i prethodnim mišljenjem VK u odnosu na Ustav iz 2006. godine, kao i zahtevima za Poglavlje 23 - a to je depolitizaacija pravosuđa - precizirala je Nenadić.

Izvestioci Venecijanske komisije (VK) Saveta Evrope razgovarali su protekla dva dana sa predstavnicima vlasti, strukovnih udruženja i nevladinih organizacija, povodom predstojećih ustavnih promena u oblasti pravosuđa i nacrta ustavnih amandmana koje je 13. aprila Ministarstvo pravde dostavilo VK na mišljenje.

Očekuje se da tročlana delegacija VK do 8. juna napravi svoj pisani predlog mišljenja na Nacrt amandmana, a koje bi trebalo da bude usvojeno na plenarnom zasedanju tog tela zakazanom za 21. i 22. jun.

Predstavnici VK su u četvrtak razgovarali da predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, kao i sa delegacijom Ministarstva pravde na čelu sa ministarkom Nelom Kuburović o ustavnim reformama.

Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima VK u Beogradu, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je za Tanjug da su predstavnici VK ovog puta saslušali strukovna udruženja sa željom da čuju svedočenja uz pisane komentare koji su joj već dostavljeni.

- Nama se čini da su razumeli naše argumente, da će ih dobro razmotriti i nadamo se korektnom izveštaju - navela je Boljević.

Ona je istakla da VK ne može da napiše Ustav za nas, i ukazala da to telo ne može čak ni da kaže kako postoje standardi koji mnogo bolje obezbeđuju nezavisnost pravosuđa od predloženih rešenja.

- VK govori samo o usaglašenosti sadašnih predloga izmena Ustava sa standardima Evropske unije, pa ako je nešto i minimum standarda oni će reći da je to u redu, a to ne znači da je to i najbolje za nas - napomenula je Boljević.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je već izrazilo stav nezadovoljstva u odnosu na Nacrt ustavnih amandaman koji je poslat VK, rekla je nakon sastanka sa izvestiocima VK Svetlana Nenadić iz tog tužilačkog Udruženja za Tanjug.

- Smatramo da se predloženim amandmanima ne ostvaruje svrha izmene Ustava koja je sugerisana i prethodnim mišljenjem VK u odnosu na Ustav iz 2006. godine, kao i zahtevima za Poglavlje 23 - a to je depolitizaacija pravosuđa - precizirala je Nenadić.

Ona je ponovila da tužioci insistiraju na usvajanju evropskih standarda u meri u kojoj su ti standardi najbolji u postupku depolitizacije jer, kako je istakla, smatraju da je to primarni interes građana Srbije.

Direktor JUKOM-a Milan Antonijević rekao je Tanjugu da je više nevladinih organizacija koje se bave pitanjima pravosuđa predstavnicima VK predstavilo primedbe na Nacrt amandmana koje su joj već poslali Udruženje tužilaca, JUKOM i Beogradski centar za ljudska prava.

- Govorili smo o izboru članova za tužilački i sudijski savet, povećanom uticaju Narodne skupštine koji je u prvoj verziji bio smanjen, govorili smo o mogućnosti depolitizacije u takvim uslovima i o samoj javnoj raspravi kako je tekla i koliko je bilo mogućnosti da se struka čuje i da se isrpave stavovi samog Ministarstva pravde - naveo je Antonijević.

On je izrazio uverneje da će sve to imati uticaja na VK koja je u fazi prikupljanja podatataka pred formiranje mišljenja povodom Nacrta ustavnih amandmana.

Na sastanku je, kako naveo, bilo reči i o samim standardima, kao i o kontekstu koji je u Srbiji veoma bitan.

- Govorimo o zemlji koja mora da izgradi svoje institucije i u kojoj mora da se poštuje podela vlasti u potpunosti, da se ojača pravosuđe, da se tužioci osnaže i izbore za svoju nezavisnoast. Da se to vidi ne samo u postupcima već da to vide i građani - naveo je direktor JUKOM-a.

Jelena Dunjić iz Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) rekla je Tanjugu da je to udružeje ukazalo Venecijanskoj komisiji na svoj stav o propustima amandamana na Ustav, koji se odnose na uvođenje institucije za obuku u pravosuđu odnosno Pravosudnu akademiju.

- USTP smatra da Pravosudna akademija za sada ne zadovoljava kapcitete da bi mogla da bude jedina ustanova koja vrši obuku kadrova za izbor sudija i tužilaca na prvu funkciju - napomenula je ona: "Nadamo se da će predstavnici VK imati razumevanja i sluha i da će u tom pravcu davati svoje mišljenje kada budu govorili o uvođenju institucije za obuku pravosuđu u Ustav RS".

Delegaciju VK komisije čine Hana Šuhocka iz Poljske, Gronja Mekmorou iz Irske i Dana Jorgen Stein Sorensen. Venecijanska komisija je telo Saveta Evrope koje daje preporuke povodom ustavnih reformi u postkomunističkim državama, a u skladu sa evropskim standardima.

Izvor: Blic

Poslednje vesti

Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike Srbije koji se odnose na sastav Veća tužilaca i na funkcionisanje tužilaca Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav... Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike... More detail
Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Povodom mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra... More detail
Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope 21. i 22. juna 2018.godine održana je godišnja HELP konferencija Saveta Evrope u Strazburu pod nazivom „Dobar trening za dobre sudske presude“. Na... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije