Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Ilić posle razgovora sa Venecijanskom komisijom: Očekujem negativno mišljenje na Nacrt ustavnih promena u pravosuđu

Ilić posle razgovora sa Venecijanskom komisijom: Očekujem negativno mišljenje na Nacrt ustavnih promena u pravosuđu

Ilić posle razgovora sa Venecijanskom komisijom: Očekujem negativno mišljenje na Nacrt ustavnih promena u pravosuđuPredstavnici Venecijanske komisije, tokom svoje dvodnevne posete Srbiji, susreli su se danas sa predstavnicima strukovnih udruženja i civilnog sektora povodom izmena Ustava u delu o pravosuđu. Goran Ilić, zamenik predsednika Državnog veća tužilaca i Poverenik za samostalnost tužioca kaže za Insajder da su na današnjem sastanku ovoj stranoj delegaciji predočeni svi primeri koji ukazuju da rešenje Ministarstva pravde o izmenama Ustava ne omogućava depolitizaciju pravosuđa, već naprotiv.

 „Predstavnicima Venecijanske komisije je iznet stav da su amandmani koje je Ministarstvo pravde već prosledilo ovoj komisiji na mišljenje, suprotni njenim ranijim već zauzetim stavovima i mišljenjima“ , kaže Ilić.

Predstavnici struke su, kako dodaje, član po član, ovom savetodavnom telu Saveta Evrope, koje daje mišljenja u vezi sa ustavima njegovih članica i drugih pravnih normi, predočila sve sporne amandmane o kojima je i predstavnike Ministarstva pravde ranije upozoravala.

Ilić dodaje i da očekuje negativno mišljenje o Nacrtu ustavnih amandmana koje je 13. aprila Ministarstvo pravde dostavilo Venecijanskoj komisiji.

„Imajući u vidu već zauzeta mišljenja Venecijanske komisije, kao što je na primer to da preterana centralizovanost i hijerarhija posebno ugrožava kapacitet tužilaštva u borbi protiv visokoprofilisanih slučajeva korupcije, ja sam u uverenju da ću mišljenje Venecijanske komisije biti negativno“ , dodaje Ilić.

Predstavnici Venecijanske komisije borave u dvodnevnoj poseti Srbiji povodom izmene Ustava u delu o pravosuđu, a očekuje se da ova tročlana delegacija do 8. juna završi pisani predlog mišljenja na Nacrt amandmana, koje bi trebalo da bude usvojeno na plenarnom zasedanju tog tela zakazanom za 21. i 22. jun.

Tokom jučerašnjeg susreta ova delegacija stručnjaka Saveta Evrope poručila je srpskim zvaničnicima da je u procesu promena Ustava neophodna dobra komunikacija svih releventnih aktera.

Podsetimo, prilikom javne rasprave o ustavnim amandmanima koji se tiču pravosuđa struka je bila gotovo jedinstvena u oceni da su predložene izmene neprihvatljive jer omogućavaju jači pritisak na pravosuđe.

Nakon dorade, Ministarstvo je promenilo određene delove, ali su brojne zamerke ostale, a predstavnici struke nisu imali mogućnost da na njih utiču.

Tako je konačno rešenje koje je Ministarstvo pravde već prosledilo Venecijanskog komisiji, prema analizi novinara redakcije Insajder, ipak ostalo sa ključnim kritikama struke.

Neka nova rešenja Ministarstva čak su i suprotna Akcionom planu za poglavlje 23 koji je usvojila prethodna Vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Izmene Ustava, radi omogućavanja nezavisnosti pravosuđa, čine jednu od obaveza iz Poglavlja 23 u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Izvor: Insajder

Poslednje vesti

Nezavisno tužilaštvo na isti način tretira i beskućnika i premijera Nezavisno tužilaštvo na isti način tretira i beskućnika i premijera Nezavisnost tužilaštva mora da bude branjena od svake vlasti, ne samo od politčke odnosno izvršne, već i od hirearhije i od sudske vlasti, rekao je... More detail
Uručene nagrade Uručene nagrade "Vitez poziva", laureat između ostalih i Goran Ilić Nagrade "Vitez poziva" svečano su uručene na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sociologu Jovi Bakiću, novinarki Ljubici Gojgić, tužiocu Goranu Iliću,... More detail
Konačni rezultati glasanja i informacija o konstituisanim organima Udruženja tužilaca Srbije Konačni rezultati glasanja i informacija o konstituisanim organima Udruženja tužilaca Srbije Na XI Skupštini Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca izabrani su novi organi Udruženja. Informaciju o konstituisanim organima možete... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije