Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Venecijanska komisija ima šest zamerki na amandmane

Venecijanska komisija ima šest zamerki na amandmane

Venecijanska komisija ima šest zamerki na amandmaneSvoje mišljenje na Nacrt amandmana na Ustav Srbije objavila je Venecijanska komisija (VK) i navela šest zamerki na rešenja iz Nacrta koje treba da budu otklonjene. Istovremeno pozdravlja napore srpske vlade za razvoj demokratije i ispunjavanje najviših standarda međunarodne prakse i vladavine prava.

Venecijanska komisija je preporučila srpskim vlastima da izmene amandmane koji se odnose na izbor nesudijskih članova Visokog saveta sudstva (VSS), sastav Državnog veća tužilaca (DVT), raspuštanje VSS, razrešenje sudija i tužilaca zbog nestručnosti, ujednačavanje sudske prakse, kao i na izbor tužilaca.

Povodom amandmana koji je predložen za izbor sastava VSS, Venecijanska komisija je u svojoj preporuci pozvala srpske vlasti da izmene predloženi amandman kako bi se osigurao pluralizam unutar VSS.

Venecijanska komisija smatra da izbor (pet) nesudskih članova saveta (istaknutih pravnika) koje bira Narodna skupština u prvom krugu većinom od 3/5 narodnih poslanika, a u drugom 5/9 poslanika, u slučaju da ne budu izabrani svi članovi VSS na taj način, daje malo podsticaja većini u Narodnoj skupštini da izbegne drugi krug glasanja.

Ovo, kako navodi Venecijanska komisija, dovodi do mogućnosti da polovina članova VSS bude koherentna i saglasna sa željama trenutne vlade.

"Ovaj amandman zbog toga nije podoban za obezbeđivanje pluralizma unutar VSS. Venecijanska komisija zbog toga poziva srpske vlasti da pronađu drugačije rešenje", navodi se u mišljenju Venecijanske komisije koje je dostavljeno medijima.

Što se tiče predloženog amandmana za sastav DVT, Venecijanska komisija smatra da njime ne treba da dominira Narodna skupština kao i da mora da ima kredibilitet i stekne poverenje javnosti.

Venecijanska komisija smatra da treba da se izmeni taj amandman kojim je predloženo da u sastavu DVT bude pet članova (istaknutih pravnika) koje bira Narodna skupština, od ukupno 11, među kojima je i ministar pravde i republički javni tužilac kojeg takođe bira Skupština, jer, kako navodi, to daje razloge za zabrinutost.

"Kao i u slučaju kod VSS, bolje rešenje je da se osigura pluralizam u DVT i da se otvorena pitanja u odnosu na sudije, primene i na tužioce u DVT, u meri u kojoj je to moguće.

Rešenje iz predloženog amandmana prema kojem se VSS raspušta ukoliko u roku od 30 dana ne donese određene odluke, prema mišljenju Venecijanske komisije, može da dovede ili do ubrzanog donošenja odluka ili čestih raspuštanja VSS, smatra Komisija.

Imajući u vidu da je sastav VSS pet (sudija) i pet (članova koje bira Narodna skupština), "mrtve tačke" u procesu donošenja odluka mogu potencijalno biti izazvane bilo od strane članova VSS koje je izabrao parlament – naspram sudija, ili obrnuto.

"Ovo stvara mogućnost da VSS postane neoperativan", navodi Venecijanska komisija i savetuje da amandman ili bude obrisan ili da se pooštre uslovi za raspuštanje Saveta.

Kada je u pitanju razrešenje sudija i tužilaca zbog nestručnosti, Venecijanska komisija je ukazala da predlženim amandmanima nije predviđena disciplinska odgovornost za sudije i tužioce, dok su navedeni, kako kaže, vrlo nejasni razlozi za razrešenje sudija i zamenika javnog tužioca.

"Važno je da se u Nacrtu amandmana precizira disciplinska odgovornost i razrešenje. Upotrebu nejasne terminologije, kao što je "nestručnost" bez daljeg preciziranja, treba izbeći", navodi se u mišljenju Venecijanske komisije.

Preporučuje brisanje dela amandmana koji kaže – "način da se osigura jedinstvana primena prava od strane sudova treba da bude regulisana zakonom".

Međutim, kako dodaje, ako se smatra da u Ustav treba uključiti upućivanje na potrebu da se obezbedi odgovarajuća harmonizacija sudske prakse i ako se pozivanje na ulogu Vrhovnog suda ne smatra dovoljnim, tada bi prvi stav ovog amandmana mogao upućivati na uzimanje u obzir ili na dužno poštovanje sudske prakse.

Šesta zamerka se odnosi na izbor vrhovnog tužioca i javnih tužilaca, koje, prema rešenju iz predloženog amandmana, bira Narodna skupština, kojoj oni odgovaraju.

Međutim, dok je za Venecijansku komisiju prihvatljivo da vrhovnog tužioca bira Narodna skupština i da joj bude odgovoran da sveukupno sprovođenje zakona, ta komisija smatra da drugi javni tužioci ne treba da imaju "bilo kakvu direktnu vezu sa Narodnom skupštinom" i preporučuje izmenu predloženih rešenja.

Pored navedenih preporuka, Venecijanska komisija ukazuje da i druge predložene izmene odredaba Ustava treba da budu usaglašene i izmenjene u skladu sa njima.

Ove predložene izmene Ustava predstavljaju okvir za uređenje pravosuđa u Srbiji, pa zbog svoje prirode ne treba da budu previše detaljne, jer će u širem smislu uticati na kvalitet konkretnih zakona, navodi se u mišljenju.

Venecijanska komisija je pozdravila predložene amandmane i napore Vlade Srbije u pogledu, kako je navela, napora za razvoj i evoluiranje u modernu demokratiju za dobrobit građana Srbije, uz davanje prioriteta potrebi za dostizanje najviših standarda međunarodne prakse i vladavine prava.

Počev od maja prošle godine, u Srbiji su održana dva kruga javne rasprave o izmenama Ustava, nakon čega je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa sredinom aprila ga prosledilo Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Ministarstvo pravde je najavilo da će Nacrt amandmana uskladiti sa preporukama Venecijanske komisije i proslediti ga Vladi na usvajanje, koja ga dalje upućuje Skupštini.

Sve izmene Ustava, kako je najaveljno, moraće da budu potvrđene i na referendumu.

Izvor: RTS

Poslednje vesti

Evropski pokret: Amandmani na Ustav neće obezbediti nezavisnost sudstva Evropski pokret: Amandmani na Ustav neće obezbediti nezavisnost sudstva Evropski pokret u Srbiji organizovao je u Knjaževcu javnu raspravu na temu ''Zašto nam treba promena Ustava?''. Povod su aktuelne debate u vezi sa izradom... More detail
Rasprava o Zakonu o sprečavanju korupcije, neka udruženja nisu dobila poziv Rasprava o Zakonu o sprečavanju korupcije, neka udruženja nisu dobila poziv Zaštita javnog interesa, smanjenje rizika od nastanka korupcije i jačanje integriteta i odgovornosti organa vlasti i funkcionera. To je suštinski cilj... More detail
Debata Debata "Zašto nam treba promena Ustava?" održana u Knjaževcu Nastavljamo naše debate o promeni Ustava, danas u Knjaževcu jer suštinska debata o ovom bazičnom pitanju ne postoji. Većina građana ni ne zna da... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije