Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Vrhovni kasacioni: Dva suda kršila zakon u korist Bojovića

Vrhovni kasacioni: Dva suda kršila zakon u korist Bojovića

Izvor: AFP/J. L. PinoVrhovni kasacioni sud utvrdio je da su Specijalni sud i Apelacioni sud kršili zakon u korist Luke Bojovića kada su ga oslobodili po optužnici za tri ubistva iz 2004. godine, saznaje N1.

Vrhovni kasacioni sud je presudom uvrdio da je povređen zakon u korist Luke Bojovića po zahtevu za zaštitu zakonitosti koji je podneo zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić. S obzirom na to da se radi o povredi zakona u korist okrivljenog, odlukom Vrhovnog kasacionog suda se ne mogu izmeniti presude kojima je pivređen zakon, vec je Vrhovni kasacioni sud samo utvrdio povrede.

Podsetimo, Bojović je 2015. oslobođen optužbi za ubistvo da je kao vođa zemunskog klana 2004. godine organizovao ubistvo Branka Jeftovića Jorge, kao i da je učestvovao u atentatima na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića zvanog Šok, kada su ubijeni njihovi telohranitelji.

Godinu dana kasnije, oslobađajuću presudu Specijalnog suda potvrdio je i Apelacioni sud.

Kako saznajemo, ovo je konstatacija Vrhovnog kasacionog suda, ali ona ne znači da će se Luki Bojoviću ponovo suditi zbog ovih ubistava.

Međutim, postoji mogućnost da će se ispitivati odgovornost sudija Specijalnog i Apelacionog suda za koje je utvrđeno da su kršili zakon u korist Bojovića. Bojović se nalazi u Španiji na izdržavanju kazne zatvora.

Izvor: N1, autorka: Jelena Zorić

Poslednje vesti

Dragan Popović: Vlast stvara paralelni civilni sektor u Srbiji Dragan Popović: Vlast stvara paralelni civilni sektor u Srbiji Državno organizovanje nevladinih organizacija, tj. osnivanje organizacija koje nisu posvećene svojoj misiji, već služe isključivo za ostvarivanje... More detail
GRECO između ostalog pohvalio napore DVT GRECO između ostalog pohvalio napore DVT Grupa država protiv korupcije (GRECO) saopštila je da Srbija i dalje nije u potpunosti ispunila nijednu od 13 preporuka tog tela Saveta Evrope za sprečavanje... More detail
Šta je svrha vođenja disciplinskih postupaka protiv tužilaca? Šta je svrha vođenja disciplinskih postupaka protiv tužilaca? O ovoj temi, za članak u dnevnom listu Blic izjave su dali Goran Ilić, zamenik predsednika Državnog veća tužilaca (DVT) i poverenik za samostalnost... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije