Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Udruženje tužilaca: Amandmani ne garantuju nezavisnost tužilaštva (VIDEO)

Udruženje tužilaca: Amandmani ne garantuju nezavisnost tužilaštva (VIDEO)

Svetlana NenadićČlanica Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Svetlana Nenadić ocenila je danas da su predloženi ustavni amandmani u oblasti pravosudja loši, jer ne samo da i dalje omogućavaju politički uticaj, već predstavljaju korak unazad u odnosu na postojeće stanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

Nenadić je za agenciju Beta ukazala da je predloženim rešenjima zadržana definicija da je tužilaštvo samostalno, ali ne i nezavisno u svom radu.

"Nezavisnost je postala evropski trend i mi umesto da idemo prema evropskim trendovima, mi i dalje idemo prema ovim arhaičnim rešenjima. Samostalno, a ne i nezavisno tužilaštvo u prevodu znači da taj organ nije nezavistan od zakonodavne i izvršne vlasti", rekla je Nenadić.

Ona je istakla da je u ustavnim amandmanima zadržana kruta hijerarhija tužilaštva, što je rešenje napušteno u većeni evropskih sistema, upravo zbog mogućnosti političkog uticaja.

"Tako kruta hijerhija podrazumeva apsolutnu kontrolu nad tužilaštvom iz samo jedne tačke, tako da mi zadržavajući i dalje takvo rešenje ne možemo da napravimo tužilaštvo koje bi moglo efikasno da se bori protiv korupcije, organizovanog kriminala, a naročito ne protiv onih oblika kriminala koji su povezani sa različitim oblicima društvene moći koja može na ovaj ili onaj način da bude u nekoj vrsti konekcije sa politkom", upozorila je Nenadić.

Prema njenim rečima, u Srbiji nikada nije postojalo nezavisno i samostalno tužilaštvo, jer je uticaj zakonodavne i izvršne vlasti sistemski i sistematski, odnosno "upleten je u zakon i ustav".

Sagovornica Bete je objasnila da se to se ogleda u činjenici, da su tužioci "od ulaska u sistem, pa do penzije" pod političkom kontrolom, jer se po sadašnjem rešenju javni tužioci biraju u parlamentu na predlog vlade.

Predloženim ustavnim amandmanima, Skupština je eliminisana iz postupka izbora tužilaca, što je bio zahtev Evropske unije, ali i države Srbije i strukovnih udruženja.

Medjutim, Nenadić upozorava da je amandmanima politički uticaj samo premešten iz Skupštine u najvažnije tužilačko telo Visoki savet tužilaštva, koji na taj način postaje "manje vidljiv i transaprentan".

Ona je istakla da je realna opasnost od političkog uticaja na Visoki savet tužilaštva i da se to vidi iz predloga sastava tog tela, koje potom bira i sve ostale javne tužioce.

Predloženim amandmanima Visoki savet tužilaštva ima 10 članova, od čega su četiri tužioca koje biraju kolege, četiri su istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština i vrhovni tužilac kojeg takodje bira Skupština i ministarka pravde.

"Problem sa ovim rešenjem je što idemo korak unazad u odnosu na postojeće stanje i zato što je takav sastav veća u direktnoj suprotnosti prema Akcionom planu za poglavlje 23, gde je jasno propisano najamnje 50 odsto članova izabranih kolega", objasnila je Svetlana Nenadić.

Ona je kazala i da bi volela da se održi još neka rasprava i debata o predloženim amandmanima, pre nego što predlog bude prosledjen nadležnom skupštinskom odboru.

"Još ima prostora da razgovaramo, jer onakva javna debata kakva je vodjena pre leta kritikovana je i od strane Venecijanske komisije, ona je navela da to zatrovana atmosfera, mi dugujemo gradjanima da o ovome govorimo javno", poručila je članica UO Udruženja tužilaca Srbije.

Radni tekst ustavnih amandmanana u maju je upućen Venecijanskoj komisiji, koja je iznela svoje primedbe, posle čega su strukovna i nevladina udruženja pozvala Vladu i Ministarstvo pravde da se formira nova radna grupa i organizuje stručna javna rasprava, što je odbijeno.

Produkcija je deo projekta "Pogledi na Ustav Srbije" koji realizuje Beta uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u ovom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Video priloge agencije Beta možete pogledati OVDE.

Izvor: Beta

Poslednje vesti

Markeš: Nema demokratije bez nezavisnih sudova i nezavisnog tužilaštva Markeš: Nema demokratije bez nezavisnih sudova i nezavisnog tužilaštva Predsednik Upravnog odbora Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu Filip Markeš izjavio je da danas problem sa demokratijom nema... More detail
Ne odgovara im stvarnost, pa kreiraju svoju Ne odgovara im stvarnost, pa kreiraju svoju Naše izvršne vlasti su navikle na to da je čitava vlast njihova i da ta ona ne može ni sa kim da se deli. Zato su svi koji misle drugačije i spremni... More detail
Negativna kampanja protiv pet članova Državnog veća tužilaca se nastavlja: Udruženje tužilaca na udaru zbog kritika vlasti Negativna kampanja protiv pet članova Državnog veća tužilaca se nastavlja: Udruženje tužilaca na udaru zbog kritika vlasti Udruženje tužilaca Srbije, strukovno udruženje čiji su stavovi često u sukobu sa onima izvršne vlasti, iznova se našlo na stranicama tabloida. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije