Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Izmene Ustava - struka i vlast i dalje na suprotstavljenim stranama

Izmene Ustava - struka i vlast i dalje na suprotstavljenim stranama

Izmene Ustava - struka i vlast i dalje na suprotstavljenim stranamaPredlog koji je stigao iz Vlade u Narodnu skupštinu, a koji predviđa koje bi članove Ustava iz oblasti pravosuđa trebalo menjati, prvi je korak u izmenama najvišeg pravnog akta u skladu sa odredbama koje taj akt i propisuje - smatra struka.

Od skupštinske rasprave sudije i tužioci očekuju mnogo više nego od javne koja je prethodila nacrtima amandmana Ministarstva pravde, a pitanje je i da li će ta rasprava dovesti do promene Ustava s proleća, kako je to najavila ministarka pravde

Osim ulaska u ustavne okvire za početak izmene Ustava - ništa novo. Struka i vlast i dalje na suprotstavljenim stranama o nacrtima amandmana.

"Sigurno je da je vladin predlog usaglašen sa svim onim što podrazumevaju stanardi, a te standarde je prihvatila i Venecijanska komisija. Ja lično mislim da tu nema potrebe za bilo kakvom intervencijom", kaže član skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Neđo Jovanović (SPS).

"Možda ste me pobedili, ali me sigurno niste ubedili. I dalje mislim da ta verzija amandmana, ova poslednja, neće obezbediti u punoj meri depolitizaciju", kaže poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić.

Jer, objašnjava Poverenik za samostalnost tužilaca, suštinske debate u prethodnom periodu nije ni bilo.

"Već smo imali razgovor gluvih i možda je početak formalne skupštinske debate prilika da se sve te stvari otklone", kaže Ilić.

"Članovi Venecijanske komisije ili bilo kog tela Saveta Evrope neće živeti u Srbiji, zato je na nama da mi dobro izdebatujemo svako od ovih rešenja, da vidimo šta je to što mi hoćemo, da li ima nekih skrivenih ciljeva", kaže predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Zato je ključno, poručuje predsednica Društva sudija Srbije, da skupštinski Odbor za ustavna pitanja formira radnu grupu i u nju pozove najeminentnije stručnjake i profesore Ustavnog prava koji bi dali svoje mišljenje. Predsednik Odbora kaže da akt formalno još nije stigao u to telo, a da će, kada stigne, rasprava biti neizbežna.

"Zasigurno očekujem da ima prostora da se na kvalitetu onoga što je predloženo radi. Kad se budu stavovi sučelili, kada budemo ustanovili šta je to što je najbolje za građane Srbije, to ćemo i imati prilike da izglasamo u skupštini, a potom i na referendumu.Naravno da nećemo dozvoliti da se to pretvori u nekakve trivijalne rasprave", kaže predsedavajući skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Đorđe Komlenski.

Član Odbora iz redova vladajućih socijalista na primedbe struke o mogućem političkom uticaju prilikom izbora sudija i tužilaca odgovara - sami ste sebe doveli u tu situaciju.

"Ta lažna solidarnost i ono što podrazumeva prećutkivanje na rad i to neefikasan rad kolega ne može da se prepiše zakonodavnom organu, odnosno Skupštini Srbije. O tome treba struka da razmišlja, a zbog čega struka nije o tome na vreme razmišljala, to nije pitanje za nas, nego za njih", kaže Neđo Jovanović.

Primer da je tekst predloženih amandmana korak unazad, predsednik Udruženja tužilaca potkrepljuje primerom amandmana 22 - ukoliko bude usvojen, starešina tužilaštva kao najodgovorniji ubuduće neće odgovarati za stručnost, već samo za nesavesnost u obavljanju svog posla.

"Ako nije bitno da tužilac bude stručan, onda će verovatno biti važno da bude podoban", kaže Goran Ilić.

Video prilog televizije N1 možete pogledati OVDE.

Izvor: N1, autorka: Jelena D. Petrović

Poslednje vesti

Dragan Popović: Vlast stvara paralelni civilni sektor u Srbiji Dragan Popović: Vlast stvara paralelni civilni sektor u Srbiji Državno organizovanje nevladinih organizacija, tj. osnivanje organizacija koje nisu posvećene svojoj misiji, već služe isključivo za ostvarivanje... More detail
GRECO između ostalog pohvalio napore DVT GRECO između ostalog pohvalio napore DVT Grupa država protiv korupcije (GRECO) saopštila je da Srbija i dalje nije u potpunosti ispunila nijednu od 13 preporuka tog tela Saveta Evrope za sprečavanje... More detail
Šta je svrha vođenja disciplinskih postupaka protiv tužilaca? Šta je svrha vođenja disciplinskih postupaka protiv tužilaca? O ovoj temi, za članak u dnevnom listu Blic izjave su dali Goran Ilić, zamenik predsednika Državnog veća tužilaca (DVT) i poverenik za samostalnost... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije