Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Uručene nagrade "Vitez poziva", laureat između ostalih i Goran Ilić

Uručene nagrade "Vitez poziva", laureat između ostalih i Goran Ilić

Uručene nagrade "Vitez poziva", laureat između ostalih i Goran IlićNagrade "Vitez poziva" svečano su uručene na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sociologu Jovi Bakiću, novinarki Ljubici Gojgić, tužiocu Goranu Iliću, režiseru Dejanu Mijaču, sociologu Vukašinu Pavloviću i kompozitorki Ivani Stefanović.

"Dobitnici ovogodišnje nagrade su ličnosti iz različitih oblasti koje su u proteklim godinama svojim odgovornim i profionalnim radom, ali i moralnim i savesnim postupanjem pokazali da univerzalne vrednosti i 'viteške' vrline nisu iščezle", navodi se u saopštenju Lige eksperata (LEX), organizatora manifestacije.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić je navela da ovogodišnji dobitnici "ne odolevaju, već su ceo svoj život posvetili iskušenju", a voditelj programa, advokat Božo Prelević, rekao je da su oni svoju celu karijeru branili opšte vrednosti i da narušavaju "skladnu himnu horskog pevanja u (širem društvu)".

"Strah u Srbiji amnestira ljude, pruža im izgovor da rade kako im se kaže. Nažalost, korupcija je prisutnija nego strah, a politička elita (u Srbiji) ljude više kupuje nego što bije", ocenio je Prelević. Prema njegovim rečima, od prošle godine je bilo "mnogo prilika da budemo solidarni", a jedino odlučno "ne" koje su građani uputili vlastima bilo je kada su pokušali da zaustave "udare na institucije" čije je razaranje jedino moguće "tamo gde ima pokornih".

"Pre 18 godina smo pokazali da smo spremni da se borimo za dostojanstven život. Ta borba nije tebalo da se završi već pre 17 godina", ocenio je Prelević.

Jovo Bakić je kazao da je odlučio da primi nagradu zbog žirija koji "zavređuje poštovanje", i zbog prethodnih dobitnika čijem se javnom delovanju divi, i istakao da je potrebno očuvati "građanski duh" i "hladnu glavu". Po njegovoj oceni, bez građanske solidarnosti neće biti moguće boriti se za prava protiv "dobro organizovane, primitivne i od naroda otuđene političke elite".

"Uzurpatori pokušavaju da javnu stvar - Res pubiku, pretvore u privatnu prćiju... Ispravimo kičmu, podignimo lavu i pogledajmo ništarije pravo u oči", kazao je Bakić.

Ljubica Gojgić: Novinarstvo je blistav poziv, koji obavezuje

Ljubica Gojgić je primajući nagradu navela da je novinarstvo blistav poziv koji obavezuje da se misli i govori slobodno, kao da od medija zavisi uspeh demokratije.

"Nažalost, takvi novinari se bore za radno mesto, radni prostor, platu, zdravlje i često ostaju - ili im se čini - da ostaju sami", kazala je Gojgić.

Goran ilić je dodao da je tužno što se u Srbiji za poštovanje zakona dobijaju nagrade, a Dejan Mijač da građani treba da budu "postojani i svoji i da nastave da osvajaju svoje prostore", ma kako oni za početak bili mali.

Čedomir Čupić najavljuje dodelu nagrade "Vitez poziva" Goranu Iliću

Obraćanje Gorana Ilića prilikom dodele nagrade "Vitez poziva"

Vukašin Pavlović je rekao da intelektualci treba da formiraju "poslednju i najširu branu protiv autoritarizma, koji je sve prisutniji ne samo u Srbiji", a Ivana Stefanović da muzika kompozitora "nije ćutanje, već glasne poruke" i da mogu građanima "da održe čas etike".

O laureatima je ove godine odlučivao žiri koji su činili profesori Čedomir Čupić, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vladimir Matejić, književnica i rediteljka Vida Ognjenović i članica Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije Jelisaveta Vasilić.

Nagradu proteklih deset godina dodeljuje udruženje Liga eksperata - LEX, na Međunarodni dan ljudskih prava, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

Izvori: N1, Fonet, UTS

Poslednje vesti

Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizuje Sedmu plenarnu sednicu Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koja će se održati u ponedeljak,... More detail
Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Nezavisnost i nepristrasnost Trenutni ustavni i zakonodavni okvir i dalje ostavljaju prostor za neprimerene političke uticaje na pravosuđe.  More detail
Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Sudstvo je prema našem zakonodavstvu nezavisno a javno tužilaštvo samostalno. Međutim, i sudstvo i tužilaštvo se suočavaju sa brojnim pritiscim More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije