Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Petoro tužilaca na meti tabloida: Krivične prijave protiv nas pritisak vlasti

Petoro tužilaca na meti tabloida: Krivične prijave protiv nas pritisak vlasti

Radovan LazićNova pravosudna afera trese tabloide. Protiv petoro tužilaca podnete su krivične prijave, ali i prijave Agenciji za borbu protiv korupcije zbog sumnje da su bili u sukobu interesa kada su odlučivali u disciplinskom postupku protiv svoje koleginice.

Ugledni tužioci koji su se našli kao meta tabloida kažu da je to samo deo hajke koju vlast, preko poslušnih udruženja, sprovodi protiv svih onih koji nisu pod njihovom kontrolom.

Jedna nevladina organizacija iz Trstenika podnela je krivičnu prijavu protiv pet tužilaca, smatrajući da su ti tužioci, kao članovi Državnog veća tužilaca, učestvovanjem u disciplinskom postupku protiv svoje koleginice iz Paraćina, bili u sukobu interesa, jer su i oni i koleginica o čijoj sudbini su odlučivali - članovi istog strukovnog udruženja.

Odmah je reagovalo novoosnovano Udruženje sudija i tužilaca podnoseći protiv četvoro njih prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije. Traže odgovore na pitanja.

"Da li su isti u konkretnom slučaju narušili poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, da li su bili dužni da pre odlučivanja konsultuju Agenciju za borbu protiv korupcije u vezi sa eventualnim postojanjem sukoba interesa ili da se u konkretnom slučaju izuzmu iz postupka odlučivanja", saopštavaju iz udruženja.

Predsednik tog udruženja Nenad Stefanović nije želeo da odgovara na pitanja N1, ali je poslao pisani komentar u kome navodi da je prijava podneta zbog "postojanja čvrstih dokaza o sukobu interesa".

"Smatramo da je postupanje izbornih članova neprihvatljivo i da vodi daljem urušavanju pravosudnih institucija i poverenja građana", saopštio je Stefanović.

Disciplinski postupak vođen je protiv tužiteljke zbog sumnje za propust u radu. Kažnjena je prvo sa dve godine zabrane napredovanja, da bi Državno veće tužilaca ublažilo kaznu, jer je prva bila nezakonita.

Kuburović: Nije na meni da utvrđujem ili primenjujem zakon

Iz tog disciplinskog postupka izuzela se ministarka pravde, jer je ona podnela prijavu, međutim, nije imala ništa protiv kada su o tome glasali preostali članovi veća. Ipak, u iniciranim postupcima ne vidi ništa loše.

"Zakon o DVT propisuje da svi članovi, ukoliko postoji osnov za sumnju u nepristrasnost, treba da se izuzmu. Da li je postojao osnov, nije na meni da utvrđujem ili primenjujem zakon", kazala je Kuburović.

U Udruženju tužilaca Srbije podsećaju da prijave nisu podnete zbog nepristranosti, već sukoba interesa i dodaju da su sami obavestili Agenciju za borbu protiv korupcije o tome, kada su se pojavile prve sumnje. Pozivaju se na član 34 Zakona o Agenciji.

"...funkcioner može da vrši funkciju u organu strukovnog udruženja", navode.

Napominju da se na mogući sukob interesa primenjuje član 31.

"Funkcioner koji u trenutku stupanja na javnu funkciju obavlja drugi posao ili delatnost, dužan je da u roku od 15 dana od dana stupanja na javnu funkciju obavesti Agenciju o obavljanju tog posla ili delatnosti", kažu.

Lazić: Pritisak koji neće uroditi plodom

"Mi smo to uradili i očekujem da nikakvog postupka neće biti, ovo doživljavam samo kao jedan vid pritiska koji neće uroditi plodom", kazao je zamenik javnog tužioca Radovan Lazić.

Lazić smatra da preko poslušnih udruženja, vlast vrši pritisak na onaj deo pravosuđa koji još uvek nisu stavili pod kontrolu.

"Mislim da izvršna vlast ne trpi ni sudije ni tužioce, a pogotovo ne članove DVT koji se usuđuju da imaju drugačiji stav od njih i koji na sednicama DVT i u radu DVT postupaju u skladu sa svojim stavom, savešću i profesionalnim integritetom. To je nešto što je trn u oku izvršnoj vlasti i na neki način je ovih pet članova postalo smetnja", naglašava Lazić.

Lazić kaže da nije samo novoosnovano udruženje blisko vlastima, već i podnosilac prve krivične prijave Mario Spasić.

Spasić je nekadašnji saradnik ministra zdravlja Zlatibora Lončara, a organizacija koju predstavlja podnela je više spornih prijava: protiv Segeja Trifunovića za proneveru novca iz humanitarnog fonda, ili odbačene prijave protiv Rodoljuba Šabića za proneveru, a svojevremeno je, tik nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije zatražila smenu tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića, Spasić zatražio smenu direktorke te agencije.

Video prilog TV N1 možete pogledati OVDE.

Izvor: N1, autor: Nikola Radišić

Poslednje vesti

Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizuje Sedmu plenarnu sednicu Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koja će se održati u ponedeljak,... More detail
Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Nezavisnost i nepristrasnost Trenutni ustavni i zakonodavni okvir i dalje ostavljaju prostor za neprimerene političke uticaje na pravosuđe.  More detail
Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Sudstvo je prema našem zakonodavstvu nezavisno a javno tužilaštvo samostalno. Međutim, i sudstvo i tužilaštvo se suočavaju sa brojnim pritiscim More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije