Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Evropski pokret: Amandmani na Ustav neće obezbediti nezavisnost sudstva

Evropski pokret: Amandmani na Ustav neće obezbediti nezavisnost sudstva

Evropski pokret u Srbiji organizovao je u Knjaževcu javnu raspravu na temu ''Zašto nam treba promena Ustava?''. Povod su aktuelne debate u vezi sa izradom amandmana na Ustav u delu koji reguliše pravosuđe, a za koje sudije, tužioci i, kako se čulo, celokupna akademska javnost, tvrde da neće obezbediti nezavisnost sudstva u Srbiji.

Sadašnji Ustav Srbije ne garantuje potreban nivo nezavisnosti sudstva, kakav se zahteva od buduće članice Evropske unije, čulo se na javnoj raspravi „Zašto nam je potrebna promena Ustava“, koju je u Knjaževcu organizovao Evropski pokret u Srbiji. U Skuštini Srbije nalaze se amandmani, koji treba da promene deo Ustava koji govori o ustrojstvu pravosuđa, o čemu se u javnosti vrlo malo zna, kaže dr Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta.

Važeći srpski Ustav predstavlja, prema mišljenju Venecijanske komisije, ''recept'' za politizaciju sudstva. Najavljeni  ustavni amandmani koji treba da smanje mogućnost političkog uticaja, rade upravo suprotno i očigledno je da ne postoji politička volja da se ostvari stvarana nezavisnost sudstva, smatra Vida Petrović Škero, predsednica Vrhovnog suda Srbije u penziji i zamenica predsednika Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja.

Jedna od stavki koja stvara razdor između Ministarstva pravde, Vlade  i struke jeste izbor članova Visokog saveta sudstva. On bi, prema predlogu, imao 10 članova, od toga bi polovina bile sudije, a drugu polovinu bi predstavljali takozvani "istaknuti pravnici" koje bi birala Skupština Srbije.

Prema oceni Lidije Komlen Nikolić, predsednice Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, ukoliko se ne ostvari minimum funkcionalne nezavisnosti javnog tužilaštva, Srbija ništa neće uraditi na polju suzbijanja kriminala i korupcije.

U interesu svakog građanina je da zna da sudija pred koga je došao, ili tužilac koji postupa u nekom njegovom predmetu, radi samo po zakonu i pravdi, a ne po nekim drugim kriterijumima, istaknuto je na javnoj raspravi o promenama Ustava Srbije.

Izvor: knjaževac.info, autor: Ljiljana Petrović

Poslednje vesti

Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije