Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Evropski pokret: Amandmani na Ustav neće obezbediti nezavisnost sudstva

Evropski pokret: Amandmani na Ustav neće obezbediti nezavisnost sudstva

Evropski pokret u Srbiji organizovao je u Knjaževcu javnu raspravu na temu ''Zašto nam treba promena Ustava?''. Povod su aktuelne debate u vezi sa izradom amandmana na Ustav u delu koji reguliše pravosuđe, a za koje sudije, tužioci i, kako se čulo, celokupna akademska javnost, tvrde da neće obezbediti nezavisnost sudstva u Srbiji.

Sadašnji Ustav Srbije ne garantuje potreban nivo nezavisnosti sudstva, kakav se zahteva od buduće članice Evropske unije, čulo se na javnoj raspravi „Zašto nam je potrebna promena Ustava“, koju je u Knjaževcu organizovao Evropski pokret u Srbiji. U Skuštini Srbije nalaze se amandmani, koji treba da promene deo Ustava koji govori o ustrojstvu pravosuđa, o čemu se u javnosti vrlo malo zna, kaže dr Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta.

Važeći srpski Ustav predstavlja, prema mišljenju Venecijanske komisije, ''recept'' za politizaciju sudstva. Najavljeni  ustavni amandmani koji treba da smanje mogućnost političkog uticaja, rade upravo suprotno i očigledno je da ne postoji politička volja da se ostvari stvarana nezavisnost sudstva, smatra Vida Petrović Škero, predsednica Vrhovnog suda Srbije u penziji i zamenica predsednika Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja.

Jedna od stavki koja stvara razdor između Ministarstva pravde, Vlade  i struke jeste izbor članova Visokog saveta sudstva. On bi, prema predlogu, imao 10 članova, od toga bi polovina bile sudije, a drugu polovinu bi predstavljali takozvani "istaknuti pravnici" koje bi birala Skupština Srbije.

Prema oceni Lidije Komlen Nikolić, predsednice Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, ukoliko se ne ostvari minimum funkcionalne nezavisnosti javnog tužilaštva, Srbija ništa neće uraditi na polju suzbijanja kriminala i korupcije.

U interesu svakog građanina je da zna da sudija pred koga je došao, ili tužilac koji postupa u nekom njegovom predmetu, radi samo po zakonu i pravdi, a ne po nekim drugim kriterijumima, istaknuto je na javnoj raspravi o promenama Ustava Srbije.

Izvor: knjaževac.info, autor: Ljiljana Petrović

Poslednje vesti

Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizuje Sedmu plenarnu sednicu Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koja će se održati u ponedeljak,... More detail
Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Nezavisnost i nepristrasnost Trenutni ustavni i zakonodavni okvir i dalje ostavljaju prostor za neprimerene političke uticaje na pravosuđe.  More detail
Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Sudstvo je prema našem zakonodavstvu nezavisno a javno tužilaštvo samostalno. Međutim, i sudstvo i tužilaštvo se suočavaju sa brojnim pritiscim More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije