Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Poverenik: Netačne tvrdnje UST, reakcija bila blagovremena

Poverenik: Netačne tvrdnje UST, reakcija bila blagovremena

Goran Ilić (Tanjug)Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić demantovao je danas navode Udruženja sudija i tužilaca (UST) da nije reagovao na molbe za zaštitu tužilaca iz Zaječara, ističući da je još u februaru 2018. godine utvrdio nedozvoljene pritiske na tužioce u tom gradu.

Ilić je ukazao da je povodom predstavke Osnovnog javnog tužioca u Zaječaru, nakon analize spisa, 18. februara 2018. godine sačinio Izveštaj o nedozvoljenom pritisku na nosioca javnotužilacke funkcije u OJT Zaječar, koji je objavljen na sajtu Državnog veća tužilaca (DVT).

"Dakle, nije tačno da je izostala bilo kakva reakcija. Istina je da je reakcija bila blagovremena i jedina moguća, jer sam kao Poverenik za samostalnost sačinio Izveštaj u kome sam ukazao na pojavu pritiska na nosioce javnotužilačke funkcije putem elektronskih portala i društvenih mreža", naglasio je Ilić.

On je ukazao da nastavak objavljivanja na elektonskim portalima i društvenim mrežama tekstova o tužiocima iz Zaječara koji nisu bili u funkciji javne kritike, govori da Poverenik za samostalnost nema na raspolaganju efikasna sredstva da zaštiti samostalnost javnih tužilaca i zamenika.

"Uostalom, ne tako davno sa nekim od izbornih clanova DVT našao sam se u sličnoj situaciji kao kolege iz Zaječara, budući da smo danima bili izloženi napadima medijima, koje je ’potpomagao’ i jedan naš kolega, jer smo u DVT glasali kako nekome nije bilo po volji", napomenuo je Poverenik.

Izvor: Tanjug

Poslednje vesti

Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizuje Sedmu plenarnu sednicu Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koja će se održati u ponedeljak,... More detail
Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Deo Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na vladavinu prava Nezavisnost i nepristrasnost Trenutni ustavni i zakonodavni okvir i dalje ostavljaju prostor za neprimerene političke uticaje na pravosuđe.  More detail
Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Nastavlja se svakodnevna jednočasovna obustava rada u sudovima i tužilaštvima Srbije: Štrajk pravosuđa opravdan, sudstvo pod pritiskom Sudstvo je prema našem zakonodavstvu nezavisno a javno tužilaštvo samostalno. Međutim, i sudstvo i tužilaštvo se suočavaju sa brojnim pritiscim More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije