Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Poverenik: Netačne tvrdnje UST, reakcija bila blagovremena

Poverenik: Netačne tvrdnje UST, reakcija bila blagovremena

Goran Ilić (Tanjug)Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić demantovao je danas navode Udruženja sudija i tužilaca (UST) da nije reagovao na molbe za zaštitu tužilaca iz Zaječara, ističući da je još u februaru 2018. godine utvrdio nedozvoljene pritiske na tužioce u tom gradu.

Ilić je ukazao da je povodom predstavke Osnovnog javnog tužioca u Zaječaru, nakon analize spisa, 18. februara 2018. godine sačinio Izveštaj o nedozvoljenom pritisku na nosioca javnotužilacke funkcije u OJT Zaječar, koji je objavljen na sajtu Državnog veća tužilaca (DVT).

"Dakle, nije tačno da je izostala bilo kakva reakcija. Istina je da je reakcija bila blagovremena i jedina moguća, jer sam kao Poverenik za samostalnost sačinio Izveštaj u kome sam ukazao na pojavu pritiska na nosioce javnotužilačke funkcije putem elektronskih portala i društvenih mreža", naglasio je Ilić.

On je ukazao da nastavak objavljivanja na elektonskim portalima i društvenim mrežama tekstova o tužiocima iz Zaječara koji nisu bili u funkciji javne kritike, govori da Poverenik za samostalnost nema na raspolaganju efikasna sredstva da zaštiti samostalnost javnih tužilaca i zamenika.

"Uostalom, ne tako davno sa nekim od izbornih clanova DVT našao sam se u sličnoj situaciji kao kolege iz Zaječara, budući da smo danima bili izloženi napadima medijima, koje je ’potpomagao’ i jedan naš kolega, jer smo u DVT glasali kako nekome nije bilo po volji", napomenuo je Poverenik.

Izvor: Tanjug

Poslednje vesti

Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije