Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Amandmani za promenu Ustava ispod evropskih standarda

Amandmani za promenu Ustava ispod evropskih standarda

Promena Ustava na putu ka Evropskoj uniji; Foto: Evropski pokret u SrbijiAko promena Ustava bude zasnovana na prihvatanju i zadovoljavanju tek minimuma standarda Evropske unije, takav Ustav neće doneti potreban kvalitet mladoj demokratiji kao što je sprska – poručeno je danas na međunarodnoj konferenciji “Promena Ustava na putu ka EU-Šta pravosuđu donose predloženi amandmani?”, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji.

Holandski ambasador u Beogradu, Henrik van den Dol, naglasio je da bi obezbeđivanje uslova za nezavisno sudstvo, trebalo da bude jedan od glavnih ciljeva.

“Politički kontrolisano sudstvo glavna je prepreka demokratiji, ekonomskom razvoju i stabilnosti”, poručuje van den Dol, ističući da je važno da se debata o promeni Ustava vodi ne samo među ekspertima, već u Parlamentu i van Beograda.

S druge strane potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Vladimir Međak primećuje da u Srbiji ne postoji debata o promeni ustava.

“Nacionalna televizija nije emitovala nijednu debatu o promeni Ustava, tako da smo mi pokušali da otvorimo debate u nekoliko gradova u Srbiji i nastavićemo u tom pravcu”, kaže Međak.

Violeta Beširević, profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, ukazala je da se svaka vlast od 2000. godine do danas izbegavala da uspostavi sudstvo kao nezavisnu granu vlasti.

„Ustavno definisanje nezavisnosti samo sudija, ne i tuzilaca manjkavo je u svim sistemima. To bi trebalo da bude opšti standard“, kaže Beširević.

Da debate o ustavnim promenama nisu postojale, slaže se i Tanasije Marinković, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je istakao da su svi skupovi bili fingirani i da stvarne javne rasprave nije bilo.

“Iako se pitanjima Ustava i ustavnog prava bavimo više od 20 godina, država nas nikada nije pozvala niti konsultovala o promeni Ustava”, zaključuje Marinković.

Učesnici konferencije su zaključili da promena ustana ne ostavlja mogućnost da se od samostalnosti tužilaca dođe do njihove nezavisnosti, već naprotiv oni čak i slabe samostalnost tužilaca.

“Kod nas je uvreženo mišljenje da je tužilaštvo produžena ruka vlasti”, rekla je Svetlana Nenadić, članica Državnog veća tužilaca, dodajući da se u amadmanima ne prepoznaje evropski standard o nezavisnosti tužilaca.

Konsultativno veća evropskih tužilaca (CCPE) ocenilo da su amandmani ispod evropskih standarda i istakli su neke od sumnjivih odredaba koje su njima predviđene, kaže Melikijah Artašeš, ispred CCPE-a.

“Postoji rizik od političkog inženjeringa pri izboru javnih tužilaca jer Narodna skupština može da premosti osnovne procedure”, kaže Artašeš.

Na skupu je rečeno da mišljenje Venecijasnke komisije o promenama Ustava negativno je u čak 50 tačaka i pored toga što su pojedini portali ovo mišljenje prikazali kao pozitivno.

Podsećamo, Srbija se u toku procesa pristupanja EU u okviru poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava, preuzela na sebe obavezu da izmeni Ustav kako bi obezbedila nezavisnost pravosuđa u Srbiji.

Izvor: EWB

Poslednje vesti

Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail
Godišnja konferencija HELP programa Saveta Evrope - Godišnja konferencija HELP programa Saveta Evrope - "HELP: proslava 70. godišnjice Saveta Evrope" I ove godine održana je godišnja konferencija Evropskog programa za obrazovanje pravnih stručnjaka iz oblasti ljudskih prava (HELP Program) Saveta Evrope... More detail
 Saopštenje Medel-a o odluci Evropskog suda pravde i mišljenju o nezavisnosti pravosuđa Saopštenje Medel-a o odluci Evropskog suda pravde i mišljenju o nezavisnosti pravosuđa Medel pozdravlja presudu Evropskog suda pravde od 24 Juna 2019 (C-619/18) prvu u seriji presuda o "vladavini prava" vezanim za Poljsku. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije