Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Saopštenje Medel-a o odluci Evropskog suda pravde i mišljenju o nezavisnosti pravosuđa

MEDEL

Sud je naglasio da iako organizovanje pravosuđa država članica spada u nadležnost tih država, činjenica ostaje da u vršenju te nadležnosti, države članice moraju da se pridržavaju obaveza u okviru prava EU. Sledi da države članice moraju da predvide pravne lekove dovoljne da osiguraju efektivnu pravnu zaštitu, u skladu sa značenjem povelje fundamentalnih prava EU, u poljima pokrivenim pravom EU.

Tako svaka država članica mora u okviru drugog potparagrafa Člana 19(1) Povelje EU, osigura da tela koja se po pravu EU smatraju "sudovima ili tribunalima" u okviru pravosudnog sistema jedne zemlje u tim poljima zadovoljavaju propisanu zaštitu. Da bi se osiguralo da telo kao što je "Vrhovni sud" jedne zemlje bude u poziciji da takvu zaštitu pruži, održavanje njegove nezavisnosti je ključno. Gore navedena presuda važna je ne samo za zaštitu vladavine prava u Poljskoj, već i za celu EU i treba da bude vodilja za države koje se pridružuju EU. Podseća se ponovo da je EU uglavnom unija vrednosti, kako je to i navedeno u članu 2 Povelje EU, sa vladavinom prava kao jednim od preduslova za funkcionisanje EU, kao što je to Medel stalno i isticao, počev od organizovanja konferencije "Assises de la Justice" od strane Evropske komisije u Novembru 2013. godine

Medel se raduje i sledećoj odluci u vezi Poljske - konkretno odluci Disciplinsko veće Poljskog Vrhovnog suda i Nacionalno veće sudstva (spojeni predmeti C-585/18, C-624/18 i C-625/18) i pozdravlja mišljenje generalnog zastupnika suda Tancheva izdato o utorak 27 juna https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2019-06/cp190083en.pdf. Zastupnik suda čvrsto ističe, da mere koje se tiču sudija i disciplinskih tela koje odlučuju o sudijama jesu važan aspekt garancija sudske nezavisnosti u okviru EU prava, i da postojanje nezavisnih tela u kontekstu disciplinskih tela upravo jeste deo tih garancija.

Presuda suda od 24 juna 2019. godine i napred navedeno mišljenje jesu upozorenje svim Vladama koje su u skorašnjem periodu preduzimali akcije da umanje sudsku nezavisnost (pogotovu u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Italiji). Sve Vlade moraju da budu svesne da će odredbe koje ugrožavaju sudsku nezavisnost biti shvaćene kao pretnja integritetu Evrope i Evropskog prava i biti predmet ocene od strane Evropskog suda.

------------------------------------------------

Saopštenje u izvornom obliku možete pogledati OVDE667.56 KB

Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail
Godišnja konferencija HELP programa Saveta Evrope - Godišnja konferencija HELP programa Saveta Evrope - "HELP: proslava 70. godišnjice Saveta Evrope" I ove godine održana je godišnja konferencija Evropskog programa za obrazovanje pravnih stručnjaka iz oblasti ljudskih prava (HELP Program) Saveta Evrope... More detail