Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti Konferencija „Građani i pravosuđe zajedno protiv korupcije: zaštita konkurencije i suzbijanje monopola“

Konferencija „Građani i pravosuđe zajedno protiv korupcije: zaštita konkurencije i suzbijanje monopola“

U beogradskom Aeroklubu, 10. juna organizovana je završna konferencija u okviru projekta "Građani i pravosuđe zajedno protiv korupcije: zaštita konkurencije i suzbijanje monopola".

Projekat i konferencija su organizovani uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo.

Konferenciju su otvorili dr Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije; njegova ekspelencija Nils Ragnar Kamsvag ambasador Kraljevine Norveške u Republici Srbiji i Jadranka Jelinčić, izvršna direktorka Fondacije za otvoreno društvo.

U svom pozdravnom govoru uvodničari su se osvrnuli: na trenutno stanje politike zaštite konkurencije u Srbiji; nadležnosti Komisije za zaštitu konkurencije i ujedno pitanje proširenja njenih nadležnosti; političku scenu u Srbiji i set medijskih zakona; aktivnosti, odnosno propuštanje delovanja Komisije za zaštitu konkurencije u oblati medija; nepostojanje odgovarajućeg zakonski okvri u oblasti medija; dekriminalizaciju klevete i zadržavanje krivičnog dela narušavanja poslovnog ugleda i krednitne sposobnosti, koje predstavlja vrstu klevete za pravna lica; značaj zaštite konkurenciju u procesu pridruživanja Evropskoj uniji;  kao i za razvoj privrede i iskustva Norveške u ovoj oblasti.

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije je ukazao da je jedan od rezultata istraživanja sprovedenog na projektu i podatak da tužilaštvo nema ni jedan predmet u oblasti zloupotrebe monopolističkog položaja, a kao moguće razloge naveo nedovoljno poznavanje materije i nepreciznost ovog člana Krivičnog zakonika. Kod krivičnog dela zloupotrebe u javnim nabavkama, koje je složeno krivično delo, naveo je da ne postoji tačna evidencija kada je ovo krivično delo izvršeno kao rezultat dogovora između ponuđača, što bi predstavljano indikator za narušavanje konkurencije.

U prvom delu konferencije prisutnima su se na temu zaštite konkurencije obratili Dragan Penezić iz Komisije za zaštitu konkurencije; Miroslav Prokopijević iz Instituta za evropske studije i Andrej Plahutnik, rukovodilac EU projekta za jačanje kapaciteta Komisije za zaštitu konkurencije.
Pri svom izlaganju posebno su se osvrnuli na ovlašćenja i aktivnosti Komisije za zaštitu konkurencije i složili da bi trebalo pojačati njenu vidljivost i nadležnosti. Govornici su na praktičnim primerima pokušali da prisutnima prikažu stanje u Srbiji, kao i da ukažu da nije dovoljno samo postaviti zakonski okvir, već je potrebno promeniti svest u društvu kako bi se zaštita konkurencije podigla na viši nivo.

Nakon prvog dela izlaganja usledila je diskusija. Pitanja su se odnosila na stanje u pogledu zaštite konkurencije u Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, kao i na transparentnost rada Komisije, a posebno objavljivanje na veb stranici informacija o postupcima koji su u toku.

U drugom delu prisutnima su se obratili Marina Matić Bošković, potpredsednica Programskog saveta Udruženja tužilaca Srbije; Dragan Dobrašinović direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i Oliver Radosavljević, advokat.

Govornici su učesnicima približili značaj i domašaje projekta koji sprovodi Udruženje tužilaca Srbije zajedno sa Topličkim centrom za demokratiju i ljudska prava i Užičkim centrom za ljudska prava i demokratiju. Zatim su ukazali na metodologiju sprovođenja projekta, analizu institucionalnih, kadrovskih i finansijskih resursa Komisije za zaštitu konkurencije, javnog tužilaštva i Upravnog suda.

Takođe, diskutovalo se i o stepenu nezavisnosti Komisije na osnovu međunardnih standarda nezavisnosti (pravni osnov, položaj institucije, izbbor rukovodstva, finansijska samostalnost, transparetnost rada). Kada je u pitanju Komisija za zaštitu konkurencije, zaključeno je da je potrebno ojačati njene kadrovske kapacitete, medijsku sliku i predstavljanje u javnosti, kao i strukturu predmeta.

Pitanje konkurencije  i njene zaštite otvorilo je niz drugih pitanja koja se tiču povoljnog okruženja u kome se konkurencija može razvijati do zakonskog okvira koji bi trebalo da posluži u procesu podizanja zaštite konkurencije na viši nivo.

Nakon izlaganja usledila je završna diskusija. Tokom diskusije otvorena su mnoga pitanja sa kojima se građani svakodnevno susreću, a u vezi su sa narušavanjem konkurencije i monopolom.Kao zaključci konferencije nameće se utisak da su određeni pomaci ipak učinjeni, naročito jer se pre pokretanja ovakvog projekta niko nije bavio pitanjem konkurencije na širem nivou koji uključuje kako pravosuđe tako i građane. Takođe, da je potrebno da se organizacije civilnog društva uključe u oblast zaštite konkurencije i kada uoče narušavanje konkurencije, da preuzimaju određene mere, kao što je informisanje nadležnih institucija i medija.

Na konferenciji je bilo oko 50 učesnika i to predstavnika relevantnih institucija, organizacija civilnog društva, medija i predstavnika pravosuđa. Neke od organizacija koje su prisustvovale na konferenciji su: Argument, Društvo protiv korupcije, Pakt LO, EUDEL, BUM, Udruženje invalida, Udruženje za prava za omladinu, Udruženje za prava Roma i mnogi drugi, Pirgos, Beogradski centar za bezbedonosnu politiku, Centar za primenjene evropske studije, Centar za razvoj neprofitnog sektora.

 

Poslednje vesti

NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu Grupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno veće tužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj... More detail
Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije