Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti Pravosuđe pod uticajem partija

Pravosuđe pod uticajem partija

Građani doživljavaju pravosuđe kao mesto velike korupcije, mada istraživanja pokazuju da nosioci pravosudnih funkcija nisu u vrhu takve lestvice, ocenjeno na skupu posvećenom sudijskoj etici i borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Okupljeni istakli da je pravosuđe izloženo uticajima političkih partija.

Predsednik Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić rekao je da sva istraživanja sprovedena proteklih godina pokazuju da tužioci rade "pod oblakom strepnje i straha, da nisu samostalni u odnosu na izvršnu i zakonodavnu vlast, a da poseban problem predstavlja uticaj advokata članova stranaka na vlasti", prenosi Tanjug.

Ilić se pozvao na istraživanje Cesida iz 2012. godine, koje je obuhvatilo 521 tužioca, i koje je pokazalo stav većine, da napredovanje i izbor ne zavise od znanja i obrazovanja koje imaju, već da je presudan politički uticaj.

Kao jedan od većih problema, Ilić je istakao i to što pojedine sredine nemaju dovoljan broj tužilaca, naročito posle donošenja novog Zakonika o krivičnom postupku, što dovodi do blokade rada i kao primere naveo Prokuplje, Pančevo i Beograd.

Sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu Ivana Pavlović saglasna je sa kolegom Ilićem u vezi sa nezavisnošću i kaže da i sudije rade pod pritiskom i da ih društvo često doživljava kao dežurne krivce.

"Trend je da se sudije okrivljuju za sve, oni su dežurni krivci i to izgleda svima odgovara, ali ankete ne stavljaju sudije na prvo mesto kada je reč o percepriji korupcije", rekla je Pavlovićeva.

Prema njenim rečima, sudije, kao i tužioci, osećaju dozu različitih pritisaka, ali tome moraju da odole.

Učesnicima skupa obratio se i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, koji je izneo iskustva nemačkih privrednika koji posluju u Srbiji.

"Kako čujem od nemačkih privrednika koji rade u Srbiji, problem srpskog pravosuđa je nezavisnost sudija, trajanje postupka i to što se dugo čeka na izvršenje presude", naveo je Vilhelm.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić takođe smatra da je poverenje građana u sudije i tužioce sve manje i da u toj oblasti mora mnogo da se radi kako bi se popravio taj utisak.

Izvor: Tanjug, RTS

Poslednje vesti

Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije