Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Relokacija političkog uticaja i ustavna debata

Relokacija političkog uticaja i ustavna debata

Svetlana NenadićNastavljena je rasprava o promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe. Izmenama bi trebalo da bude obezbeđena potpuna nezavisnost sudija i tužilaca, međutim, stručna javnost je zabrinuta.

Debatu oko promena Ustava koje se tiču pravosuđa, prestavnici Ministarstva pravde, nevladine organizacije i građanska udruženja nastavili su za okruglim stolom.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić izrazio je zabrinutost zbog načina na koji se debata o Ustavu odvija.

Između ostalog, zabrinutost je i što predložene izmene predviđaju novu ulogu Pravosudne akademije.

“Naivno je očekivati, čak i da prihvatimo tako nešto da će se uvođenjem imena Pravosudne akademije Ustav i stvari popraviti, može se dogoditi samo nešto drugo, a to je da nam umesto Viskog saveta sudstva kao susdskog tela, praktično na mala vrata sudije bira Pravosudna akdemija”, upozorio je Majić.

Nešto drugačije misle u Demokratskoj stranci. Predstavnik DS-a Zoran Lutovac predlaže da sudije i predsedike sudova bira Visoki savet sudstva, dok bi ih ukazom postavljao predsednik Srbije.

“Uloga predsednika je ovde pre svega simbolička - formalna koja treba da odrazi i izražava državno jedinstvo Republike Srbije u skladu sa članom 111 Ustava i ništa više od toga. Što se tiče samog nacrta, on ne može da bira, isključivo bira Visoki savet sudstva. Što se tiče samog nacrta, on je sačinjen pre predsedničkih izbora, tako da je npr. Saša Janković postao predsednik sada bi ovu odredbu možda politizovali u SNS-u ili nekim drugim partijama”, objasnio je Lutovac.

Iz Udruženja tužilaca kažu da predlog DS-a nije depolitizacija izbora sudija i tužilaca, već relokacija političkog uticaja. Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca kaže i da bi se trenutna ovlašnjeća Državnog tužilaštva znatno umanjila, a broj tužilaca u sastavu smanjio.“Sadašnji postojeći sistem je da imate 11 članova Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva koji čini sedam sudija, po nekim našim nagoveštajima koje imamo, biće pokušaj da se smanji učešće sudija i tužilaca na neki prihvatljiv minimum od pet da bi se smanjio uticaj sidija i tužilaca u oceni stučnosti onih koji treba da budu birani za sudije i tužioce”, ističe on.

Ministartvo pravde ima drugačija očekivanja. Pomoćnik ministra Čedomir Backović nada se da će promene Ustava doneti Srbiji jednaku primenu zakona za sve građane i efikasnu pravdu.

“Sa druge strane da će to prouzrokovati kod sudija kvalitete sručnosti, nepristrasnosti i marljivosti i naravno odgovornosti za sve ovo pobrojano”, očekuje Backović.

Najavljeno je da Srbija do kraja godine treba da usvoji ustavne promene koje treba da omoguće potpunu nezavisnost sudstva.

O promeni Ustava su u Danu uživo TV N1 govorili i Svetlana Nenadić iz Udruženja tužilaca i Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda:
 

 

Izvor: N1, UTS

Poslednje vesti

Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike Srbije koji se odnose na sastav Veća tužilaca i na funkcionisanje tužilaca Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav... Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike... More detail
Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Povodom mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra... More detail
Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope 21. i 22. juna 2018.godine održana je godišnja HELP konferencija Saveta Evrope u Strazburu pod nazivom „Dobar trening za dobre sudske presude“. Na... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije