Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Pravnici i civilno društvo о promeni Ustava Srbije i uticaju vlasti na pravosuđe

Pravnici i civilno društvo о promeni Ustava Srbije i uticaju vlasti na pravosuđe

Pravnici i civilno društvo о promeni Ustava Srbije i uticaju vlasti na pravosuđe; Foto: Tanjug / Filip KraincanićOsnovni zahtev Venecijanske komisije je isključiti politku iz izbora sudija i tužilaca, i smatramo da je to  osnovni motiv što smo ušli u taj postupak izmene Ustava u oblasti pravosudja", istakao je Stefanović i dodao da "nema mesta ni parlamentu, ni vladi Srbije, u postupku izbora sudija i tužilaca - rekao je Nenad Stefanović iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Predstavnici udruženja sudija i tužilaca, i organizacija civilnog društva spremni su da se vrate na konsultacije o promenama Ustava Srbija u delu o pravosuđu kada budu videli nacrt teksta i kada glavna tema bude ključno pitanje: nezavisnosti pravosuđa.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) i koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima, Milan Antonijević rekao je na skupu o reformi pravosuđa da su napustili konsultacije zato što iz Ministarstva pravde Srbije nema jasnog odgovora kako Vlada vidi izmene Ustava.

"Očekujemo zaista jasnu poruku kako Vlada vidi izmenu Ustava, ne samo nama koji učestvujemo u razgovoru, već i građanima. Oni moraju da znaju kako izgleda nacrt izmena, u kojem delu se Ustav menja, da li će zaista garantovati nezavisnost pravosuđa i da li će otvoriti neka nova pitanja i u drugim delovima, ne samo u pravosuđu", rekao je Antonijević.

Direktor Komiteta pravnika istakao je da nezavisnost pravosuđa mora da se garantuje postojanjem nezavisnih instituicija koje vrše izbor sudija i tužilaca.

"Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) moraju bez uticaja politike donositi odluke o vršiocima te dve važne funkcije", istakao je Antonijević u debati "Nastavak reforme pravosuđa kao osnov članstva u EU" u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fakulteta političkih nauka.

On je ukazao na nužnost da se uticaj Skupštine Srbije izuzme iz procesa donošenja odluke o izboru sudija i tužilaca, i podsetio na posledice ako se to ne uradi, kakva je opstrukcija izbora tužioca za ratne zločine.

Ministarstvo pravde, kako je dodao, u ta dva tela (VSS i DVT) unosi mnogo više politike nego što treba.

Antonijević je rekao da je uslov za vraćanje na razgovore i "da dobijemo papir sa konkrentim nacrtom promena Ustava, da imamo dosta vremena da o tome razgovaramo i da on ne ode pre toga u Venecijansku komisiju na stručno mišljenje".

Nenad Stefanović, iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, rekao je u debati da je to udruženje zajedno sa ostalim strukovnim udruženjima napustilo javnu raspravu o ustavnim promenama u Ministarstvu pravde zato što nije bilo govora o temama o kojima bi trebalo da bude reči.

"Osnovni zahtev Venecijanske komisije je isključiti politku iz izbora sudija i tužilaca, i smatramo da je to osnovni motiv što smo ušli u taj postupak izmene Ustava u oblasti pravosuđa", istakao je Stefanović i dodao da "nema mesta ni parlamentu, ni vladi Srbije, u postupku izbora sudija i tužilaca".

Kako je kazao, jedan od zahteva tužilaca, kao i Evropske unije, jeste da se, kada se radi o promenama Ustava, uticaj politike svede na minimum.

"Mi smo upravo zbog toga napustili javnu debatu kada je Ministarstvo pravde kandidovalo teme kao što su Pravosudna akademija, stručnost nosilaca pravosudnih funkcija, ujednačavanje sudske prakse", rekao je Stefanović.

On je podsetio da je poslednjih put kada se radilo o pitanju stručnosti usledio krah sa reizborom sudija koji je naneo višemilionsku štetu koju su platili građani Srbije.

"Iz tog razloga smatramo da tema stručnosti nije tema za Ustav", istakao predstavnik udruženja javnih tužilaca.

On je ukazao i na problem ujednačavanja sudske prakse pošto su dobili informaciju da je formirana radna grupa za izradu zakona o tome.

Po tom zakonu će, kako je rekao, "neka državna komisija faktički ujednačavati postupanje sudija i tako im oduzeti pravo na slobodno sudijsko uverenje".

Stefanović je ocenio da je opasno da u Ustavu piše da sudije sude na osnovu Ustava, zakona "i sudske prakse", jer to nije u skladu s pravnim poretkom Srbije, već sa anglosaksonskim.

Iz udruženja tužilaca su poručili da su spremni da se vrate u debatu o ustavnim izmenama kada vide nacrt teksta i pošto o tome, umesto o temama koje nisu ustavna materija, budu organizovane javne debate.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević je na skupu govorila o problemu Pravosudne akademije.

Kako je rekla, prema nekim informacijama, Pravosudna akademija će biti ustavna kategorija. Ona smatra da, ako tako bude, Akademija treba da bude pod ingerencijom VSS i DVT.

Istakavši da je Prvosudna akademija sredstvo da se mladi pravnik obrazuje i razvije veštine da bude dobar sudija, Boljević je ocenila da Ministarstvo pravde želi da to ubaci u Ustav jer to "pravi put za uticaj na pravosuđe".

"Vlast traži nove načine da se ne liši uticaja na pravosuđe i Pravosudna akademija je jedan od načina", kazala je predsednica Društva sudija Srbije.

Debata "Nastavak reforme pravosuđa kao osnov za članstvo u EU" organizovana je u okviru projekta "Evropa za mene" koji podržava Delegacija EU da bi se javno razgovaralo o temama značajnim za Srbiju u procesu njene evrointegracije.

KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

Izvor: Beta

Poslednje vesti

Ilić: Predlozi ne eliminišu uticaj politike na pravosuđe Ilić: Predlozi ne eliminišu uticaj politike na pravosuđe Ministarka pravde kazala da veruje da je politizacija pravosuđa potpuno isključena jer je izvršna vlast, prema njenoj oceni, potpuno eliminisana iz... More detail
Vlast i struka suprotno o ustavnim amandmanima o pravosuđu Vlast i struka suprotno o ustavnim amandmanima o pravosuđu Inicijativu za promenu dela Ustava o pravosuđu Vlada će u Skupštinu uputiti narednih dana, najkasnije početkom oktobra, najavljuje ministarka pravde... More detail
Struka i Vlada i dalje različito o ustavnim amandmanima (VIDEO) Struka i Vlada i dalje različito o ustavnim amandmanima (VIDEO) Posle godinu i po dana rasprave, mišljenja Venecijanske komisije i usaglašavanja teksta ustavnih amandmana o pravosuđu, Ministarstvo pravde uverava... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije