Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Saradnja Članstvo u međunarodnim organizacijama

Članstvo u međunarodnim organizacijama


Udruženje javnih tužilaca i zamenika tužilaca Srbije dobilo je godišnju nagradu Medjunarodnog udruženja tužilaca, koja se dodeljuje za doprinos u ostvarivanju ciljeva te međunarodne asocijacije.

Nagrada je na godišnjoj skupštini Međunarodnog udruženja tužilaca u Seulu uručena predsedniku Udruženja tužilaca Srbije Goranu Iliću.

Udruženje tužilaca Srbije nagrađeno je zbog organizacije V regionalne konferencije tužilaca srednje i istočne Evrope i centralne Azije prošle godine u oktobru u Beogradu, koja je bila posvećena borbi protiv korupcije.

Udruženje tužilaca i zamenika tužilaca Srbije je takođe i član MEDEL-a (evropski magistrati za demokratiju i slobodu). Saradnja sa MEDEL-om se ogleda kroz konstantu saradnju na projektima i međusobnim gostovanjima na seminarima koji se organizuju u sklopu projekata.

IAP (Međunarodno udurženje tužilaca)

Međunarodno udruženje tužilaca (IAP) koje je nevladina i apolitička organizacija, je prva i jedina svetska organizacija tužilaca.

Osnovano je u junu pri Ujedinjenim nacijama u Beču i formalno je inogurisano u septembru 1996 na njenom prvom opštem skupu u Bukureštu. Glavni uzrok koji je doveo do formiranja IAP-a je bio rapidni porast teškog prekograničnog kriminala, posebno trgovina drogom, pranje novca i prevare. Potreba je zahtevala veću međunarodnu saradnju među tužiocima i bržu i efikasniju međusobnu saradnju vezano za praćenje imovine i drugih stvari.

Među osnivačima udruženja bili su njegovi prvi počasni članovi, Dr. Kurt Neudek iz sekretarijata Ujedinjenih nacija u Beču i dr. Marija Hajdu, Predsednik mađarskog nacionalnog udruženja tužilac. Dr. Hajdu je takođe bila i predsednik IAP-a do prve konferencije u Budimpešti.

Od 1996 do četvrte godišnje konferencije 1999, predsednik udruženja je bio Eamonn Barnes, direktor javnog tužilatva u Irskoj. Na konferenciji on je postao počasni član IAP-a zajedno sa gospodinom Rene Ficq and gospodinom Dato Steenhuis, obojica javni tužioci iz Holandije. U godini koja sledi počasno članstvo je dodeljeno višem IAP-ovom potpredsedniku gospodinu Minoru Shikita.

Od 1999 do 2005 gospodin Nicholas R. Cowdery AM Q.C., direktor javnog tužilaštva za Novi Južni Vels, Australija , bio je predsednik udruženja. Na 10. godišnjoj konferenciji u Kopenhagenu u avgustu 2005 postao je počasni član IAP-a. G-din Henning Fode, direktor javnog tužilaštva Danske, bio je izabran kao njegov naslednik.

MEDEL

Evropski magistrati za demokratiju i slobodu MEDEL  je međunarodna organizacija koja u svom članstvu ima brojne strukovne organizacije u oblasti pravosuđa kako u zemlji, tako i u insotranstvu. Udruženje tužilaca je 2. jula 2010. godine postalo član MEDEL-a.

Ciljevi MEDEL-a su sledeći:

Zaštita sudske nezavisnosti,
Bezuslovno poštovanje demokratskih vrednosti i vladavine prava,
Promovisanje evropske demokratske pravne kulture,
Demokratizacija sudstva,
Sloboda izražavanja, okupljanja i udruživanja sudija i javnih tužilaca,
Poštovanje prava i sloboda manjina i divergentnih grupa, posebno prava imigranata i najsiromašnijih, sa ciljem emancipacije najslabijih.

Prema tome, u svojoj Deklaraciji iz Palerma (1993), MEDEL je postavio temelje za evropski Statut Sudija.
Danas, mnogi principi ove Deklaracije su sadržani u evropskoj Povelji o statutu sudija, koji je izrađen u saradnji sa MEDEL-om. Tri godine kasnije, u martu 1996 u Napulju, MEDEL je usvojio Deklaraciju o principima javnog tužilaštva.
Udruženja spojena sa MEDEL-om predstavljaju sudije kao i javne tužioce, uistinu to je odgovornost obe grupe da se posvete istim vrednostima. MEDEL predstavlja težnju pravosuđa posebno da sprovede vrednosti sadržane u evropskoj Konvenciji o ljudskim pravima.

Poslednje vesti

Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike Srbije koji se odnose na sastav Veća tužilaca i na funkcionisanje tužilaca Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav... Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike... More detail
Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Povodom mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra... More detail
Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope 21. i 22. juna 2018.godine održana je godišnja HELP konferencija Saveta Evrope u Strazburu pod nazivom „Dobar trening za dobre sudske presude“. Na... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije