Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping
Nenad Stefanović

VREME: Jaram za pravosuđe

"Prebačena je loptica da je problem u nama, u našoj stručnosti i osposobljenosti, da nije problem u politici", smatra Nenad Stefanović. "Bukvalno, neka sublimirana poruka je bila da nam treba novi reizbor. Mi ne očekujemo novi reizbor u onom obliku kao što je bio 2009. Pretpostavljamo da, povećanjem broja članova Visokog saveta tužilaca koji nisu tužioci i davanjem ovlašćenja ministru pravde da pokreće disciplinske postupke, u narednom periodu od neke dve godine možemo da očekujemo čišćenje sistema. E sad, u svakoj profesiji, pa i našoj, postoje dobri i loši pravnici, ali se bojimo da to može da bude, kao 2009, faktički političko čišćenje" - rekao je Nenad Stefanović za VREME.

Opširnije...

Porodično nasilje u Srbiji: Sve više slučajeva ili žrtve hrabrije prijavljuju?

Porodično nasilje u Srbiji: Sve više slučajeva ili žrtve hrabrije prijavljuju?

Za tužioce, kojih ionako, prema rečima Nenada Stefanovića, nema dovoljno, nove nadležnosti su dodatna obaveza.

“Ovo je već treći zakon od 2013. kojim se tužiocima dodaju nove nadležnosti, a nisu planirana dodatna budžetska sredstva za njegovo sprovođenje. Mi imamo manjak zamenika javnih tužilaca. U skupštini još stoji predlog državnog veća tužilaca za izbor 52 zamenika i ne znamo kada će to doći na red. Dodatni problem je što zamenici javnih tužilaca koji se bave slučajevima porodičnog nasilja, pored tog posla, rade i druge vrste krivičnih dela”, objašnjava Stefanović.

Opširnije...

Udruženje pomoćnika: Ko je pisao nacrt Ustava?

Udruženje pomoćnika: Ko je pisao nacrt Ustava?

Strukovna udruženja podnela zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja Ministarstvu pravde.

Opširnije...

Goran Ilić

Intervju Gorana Ilića za Fonet: Sprint unazad

Nadam se istinskom kompromisu, jer dijalog, u protivnom, nema smisla, pošto su predlozi iz radne verzije amandmana o pravosuđu, koju je izradilo Ministarstvo pravde, korak unazad u odnosu na postojeća ustavna rešenja, ocenio je u intervjuu FoNetu predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Goran Ilić.

Opširnije...

Nagazna mina za pravosuđe Srbije

Nagazna mina za pravosuđe Srbije

Rasprava o tome kako će se ubuduće birati sudije i tužioci, konkretizovana je na papiru. Ali radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa koje je objavilo Ministarstvo pravde, naišlo je na negodovanje stručne javnosti.

Opširnije...

foto: milovan milenković

Reč koja se ne oduzima: Struka i politika

Odlaskom nezadovoljne struke iz najviših tela i iz najvažnijih odluka, otvaraju se vrata jednog društva u kome zapravo sve postaje moguće.

Opširnije...

Goran Ilić

Goran Ilić povodom tvrdnji Alumni kluba Pravosudne akademije: Nije bilo tajnih sednica o izboru tužilaca

Goran Ilić, član Državnog veća tužilaca (DVT) ispred Republičkog javnog tužilaštva, odbacio je za Danas tvrdnje Alumni kluba pravosudne akademije (AKPA) da su 52 kandidata za zamenike javnih tužilaca, koje je DVT predložio parlamentu, izabrani tajnim glasanjem, po tajnim spiskovima, nepoznatim kriterijumima i uz fingiranje zakonske procedure.

Opširnije...

Zoran Ivošević

Ivošević: Problemi u pravosuđu danas dvostruko gori

Dobro je što je predsednik rekao da problem postoji iako nasleđen, budući da predstavnici vladajuće koalicije neretko u javnim nastupima tvrde suprotno, da nema političkog uticaja na pravosuđe", ocenio je Goran Ilić, Poverenik za samostalnost tužilaca.

Opširnije...

Poslednje vesti

Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike Srbije koji se odnose na sastav Veća tužilaca i na funkcionisanje tužilaca Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav... Mišljenje CCPE biroa na zahtev Udruženja tužilaca Srbije za procenu usaglašenosti sa evropskim standardima predloženih amandmana na Ustav Republike... More detail
Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Tužioci: Neophodna dalja rasprava o amandmanima Povodom mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra... More detail
Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope Godišnja HELP konferencija Saveta Evrope 21. i 22. juna 2018.godine održana je godišnja HELP konferencija Saveta Evrope u Strazburu pod nazivom „Dobar trening za dobre sudske presude“. Na... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije