Vi ste ovde: Početna Press centar Obaveštenja Konferencija za medije: Legitimitet DVT – gde se izgubilo poverenje građana u tužilaštvo?

UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, nakon usvajanja Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja i izbora nosilaca javnotužilačke funkcije od strane DVT i oglašavanja konkursa za izbor javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, organizuju konferenciju za medije pod nazivom:

Legitimitet DVT – gde se izgubilo poverenje građana u tužilaštvo?

Pozivamo Vas da prisustvujete konferenciji koja će se održati 02. 06. 2015. godine, u 13,00 časova u prostorijama pres centra Udruženja novinara Srbije, ulica Knez Mihailova br 6/III.

Na konferenciji će govoriti – dr Goran Ilić – predsednik Udruženja tužilaca Srbije, Lazar Lazović – predsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, Rodoljub Šabić – Poverenik za informacije od javnog značaja, Milan Škulić – profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Dragoljub Đorđević – predsednik Advokatske komore Srbije, Radovan Lazić – predsednik UO Udruženja tužilaca Srbije, Nenad Stefanović – zamenik javnog tužioca i član radne grupe DVT.

Teme konferencije :

Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja i izbora nosilaca javnotužilačke funkcije Državnog veća tužilaca – novine u postupku izbora i posledice po javnotužilačku organizaciju i građane Republike Srbije.

Diskreciona ovlašćenja DVT u postupku izbora - koruptivne tačke u izboru nosilaca javnotužilačkih funkcija i prevaga subjektivnih nad objektivnim merilima za izbor, u svetlu višegodišenjeg izbora nosilaca javnotužilačkih funkcija od strane DVT u nedostatku zakonom propisanog pravilnika.

Izbor Republičkog javnog tužioca, Tužioca za organizovani kriminal, Tužioca za ratne zločine i 91 javnog tužioca na osnovu Pravilnika – analiza, posledice, uticaj Pravilnika na dalje unapređenje rada tužilaštva u borbi protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala.

Legitimitet DVT – učešće u postupku revizije reizbora, zaštita članova tužilačke organizacije tokom mandata, zaštita ustavnih nadležnosti DVT-a nakon donošenja Zakona o Pravosudnoj akademiji, razlozi iz kojih se Pravilnik donosi u poslednjoj godini mandata DVT.

Odredbe Pravilnika koje sadrže povrede ljudskih prava i osnovnih sloboda – da li odredbe Pravilnika diskriminišu građane Srbije, pod kojim uslovima pojedine grupe kandidata mogu da konkurišu za izbor, podnošenje inicijative Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti i zakonistosti Pravilnika.

Transparentnost postupka za izbor nosilaca javnotužilačke funkcije – nedostaci, opasnosti, standardi, da li se izgubilo poverenje građanja u tužilaštvo, da li se izgubilo poverenje nosilaca javnotužilačke funkcije u DVT, u kojoj meri su prihavćeni standardi EU u pogledu dostupnosti informacija u vezi postupka izbora javnih tužilaca.

Pravilnik i pristupna poglavlja – standardi EU, preporuke i komentari EK koji nisu usvojeni u Pravilniku, mišljenja međunarodnih organizacija.

Izmene Zakona o krivičnom postupku.

Veliki broj odredbi ustavnih amandmana u koliziji sa preporukama iz Evrope, pokazuje analiza Udruženja tužilaca Srbije: Tužioci nezadovoljni nacrtom Ustava Veliki broj odredbi ustavnih amandmana u koliziji sa preporukama iz Evrope, pokazuje analiza Udruženja tužilaca Srbije: Tužioci nezadovoljni... Najveći broj odredbi Nacrta ustavnih amandmana, koje se tiču budućeg ustavnog položaja tužilaca, u sukobu su sa mišljenjem Venecijanske komisije... More detail
UTS povodom saopštenja Ministarstva pravde: Nije potrebna brza, već dobra reforma UTS povodom saopštenja Ministarstva pravde: Nije potrebna brza, već dobra reforma Povodom saopštenja Ministarstva pravde od 03.10.2018. godine pod naslovom "Ubrzati reformu pravosuđa i izmenu Ustava u oblasti pravosuđa" koji se ticao... More detail
Izveštaj o stepenu saglasnosti nacrta amandmana sa Ustavom Republike Srbije, mišljenjima tela SE i Akcionim planom za Poglavlje 23 Izveštaj o stepenu saglasnosti nacrta amandmana sa Ustavom Republike Srbije, mišljenjima tela SE i Akcionim planom za Poglavlje 23 Amandman XIX Javna tužilaštva St.1. nije u skladu sa CCPE od 17 do 23. Koji se odnose na pojmove samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva. More detail