Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Nenad Stefanović za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom

Nenad Stefanović za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom

Nenad StefanovićPredstavnici Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca i Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika sastali su se juče sa izvestiocima Venecijanske komisije (VK) povodom usaglašenog teksta nacrta izmena Ustava u oblasti pravosuđa koji je prosleđen ovom savetodavnom telu. Oni su naglasili da ostaju pri stavu da poslati tekst ima velike mane.

Kako saznajemo, predstavnici sudija i tužilaca imali su vremensko ograničenje od pola sata da članovima delegacije VK iznesu svoja zapažanja. Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca, rekao je za "Politiku" posle sastanka da su izneli želju da građani Srbije dobiju efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe.

- Ukazali smo da se predloženim amandmanima najmanje uređuje efikasnost i nezavisnost pravosuđa, a da je u centru pažnje stavljena odgovornost sudija i tužilaca. Takođe, predstavnicima VK ukazali smo da postojeći sastav DVT ima veće garancije samostalnosti nego što će to imati novi tužilački savet u kome su tužioci u manjini. U prilog takvoj tvrdnji naveli smo pohvale EU Poverenika za samostalnost DVT. Kazali smo da problem funkcionisanja tužilaštva nije bio u sastavu sadašnjeg DVT, već u nadležnostima izvršne i zakonodavne vlasti u postupku izbora sudija i tužilaca - naveo je Stefanović.

Upravo sa ciljem eliminisanja političkog uticaja i borbe protiv korupcije struka je predložila da se iz postupka izbora sudija i tužilaca odstrane Vlada i Parlament. Nažalost, ukazuju, amandmanima je predviđeno da Skupština ostane u postupku izbora, a broj tužilaca u Savetu je znatno smanjen. Udruženje se nada da će članovi VK intervenisati, nakon čega će se svi relevantni činioci usaglasiti.

Delegacija VK je, podsetimo, u Srbiju došla kako bi sagledala predloge ustavnih amandmana i postojeće primedbe radi pripreme godišnjeg izveštaja koji će biti predstavljen u junu.

Izvor: Politika

 

Poslednje vesti

Uručene nagrade Uručene nagrade "Vitez poziva", laureat između ostalih i Goran Ilić Nagrade "Vitez poziva" svečano su uručene na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sociologu Jovi Bakiću, novinarki Ljubici Gojgić, tužiocu Goranu Iliću,... More detail
Konačni rezultati glasanja i informacija o konstituisanim organima Udruženja tužilaca Srbije Konačni rezultati glasanja i informacija o konstituisanim organima Udruženja tužilaca Srbije Na XI Skupštini Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca izabrani su novi organi Udruženja. Informaciju o konstituisanim organima možete... More detail
Saopštenje povodom izbora novih organa Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Saopštenje povodom izbora novih organa Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije U Beogradu 07.12.2018. godine održana je Izborna skupština Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije