Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Bez nove javne rasprave o Ustavu

Bez nove javne rasprave o Ustavu

Bez nove javne rasprave o UstavuNova verzija amandmana na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa, usaglašena sa preporukama Venecijanske komisije, biće završena do kraja leta, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Međutim, država neće ispuniti zahtev struke - da formira novu radnu grupu koja bi amandmane napisala iz početka, a potom i javnu raspravu, već će izmenjen nacrt poslati u proceduru za usvajanje.

Džaba su se bunili. Ministarstvo pravde nije poslušalo sudije i tužioce i bacilo nacrte amandmana na Ustav, pa organizovalo njihovo novo pisanje. Umesto toga, odlučili su da ih izmene, kako su naveli u saopštenju, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i pošalju Vladi Srbije na razmatranje, a potom i Skupštini na usvajanje.

- Nova usaglašena verzija ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa biće završena do kraja leta.
- Nakon što predlog za izmenu Ustava bude upućen nadležnom skupštinskom odboru, Narodna skupština će organizovati javno slušanje i debatu povodom ustavnih izmena.

A šta o tome kažu stručnjaci?

"Javno slušanje nije rasprava", kaže Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

"Takav dokument ima ozbiljnu manjkavost", dodaje Goran Ilić iz Udruženja tužilaca Srbije.

A zašto? U Društvu sudija Srbije kažu da je Ministarstvo moralo poslušati stručnjake, koji tvrde da se posao mora uraditi iz početka.

"Kad neko dobije preko 40 preporuka za 29 amandmana, onda je jasno da nije bio u stanju da napravi dobar tekst. To su i profesori Ustavnog prava rekli još u februaru, ne valjaju, napravite sve, ali to nije leksička stvar da se menja redosled reči ili neka reč u nekom članu, to je čitav kompleks stvari koje posle treba razraditi zakonima", kaže Dragana Boljević.

I u Udruženju tužilaca Srbije razočarani su činjenicom da ostaju pod kapom izvršne vlasti i dodaju da je jedina šansa da se stvari poprave – ponovni rad.

"Nećemo dobiti depolitizaciju pravosuđa, već nešto što bi nazvali umnožavanje ili relociranje političkog uticaja sa Narodne skupštine na Visoki savet tužilaca koji prema mišljenju Venecijanske komisije predstavlja dominantno političko telo u kome može da preovlađuje političko jednoumlje. Tako oni kažu", rekao je Goran Ilić.

Ukoliko Ministarstvo pravde okonča posao do kraja leta, to znači da bi tokom septembra nacrt amandmana na Ustav u delu o pravosuđu mogao da se nađe na stolu Ane Brnabić tokom septembra, a pred poslanicima 1. oktobra, kada počinje redovno jesenje zasedanje Skupštine.

Prilog televizije N1 u celini možete pogledati OVDE.

Izvor: N1, autor: Nikola Radišić

Poslednje vesti

Goran Ilić povodom emisije Insajder: Govorio sam kao slobodan covek Goran Ilić povodom emisije Insajder: Govorio sam kao slobodan covek "Draža mi je moja sloboda izražavanje sa svim problemima koje ona nosi od tuđe neslobode, sa svim previlegijama koje ta nesloboda eventualno donosi",... More detail
Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVT Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DV Narodna skupština nije izabrala dva kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo Državno veće tužilaca. Kandidate je... More detail
NIN: Vladine nevladine organizacije NIN: Vladine nevladine organizacije Nakon što je ionako slabašnu državu kidnapovala i svela na status paradržave, vlast u Srbiji stvara i paradruštvo, ujedno paralelno i paralisano,... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije