Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Državno veće tužilaca o nastupu tužioca Ilića u Insajder debati: Ustav garantuje slobodu mišljenja

Državno veće tužilaca o nastupu tužioca Ilića u Insajder debati: Ustav garantuje slobodu mišljenja

Goran Ilić u Insajder debatiUdruženje sudija i tužilaca je povodom gostovanja Gorana Ilića, poverenika za samostalnost tužilaca i predsednika Udruženja tužilaca u emisiji Insajder debata tražilo od Državnog veća tužilaca informacije o tome čije stavove je Ilić zastupao u emisiji. Državno veće odgovorilo je da je shodno Ustavu Srbije svakome garantovana sloboda govora i mišljenja.

 „Tražena informacija nije informacija od javnog značaja, jer nije nastala u radu ili u vezi s radom organa javne vlasti, niti je sadržana u određenom dokumentu. Ujedno, obaveštavam Vas da shodno članu 46. Ustava Republike Srbije svakom je jemčena sloboda mišljenja i izražavanja“, navodi se u odgovoru Državnog veća tužilaca.

Goran Ilić: Govorio sam kao slobodan čovek i ne nameravam da bilo šta menjam

Goran Ilić nije želeo da komentariše saopštenje Udruženja sudija i tužilaca, navodeći da ga nije pročitao, ali da „obećava da će to jednog dana uraditi“. Na pitanje da razjasni u kojoj funkciji je govorio u Insajder debati Ilić kaže da je govorio kao slobodan čovek.

„Možda, nisam u pravu, ali čini mi se da kada se na ovim prostorima postavi pitanje - u kom svojstvu si ti govorio ili u čije ime si ti govorio, da to u stvari znači "odakle tebi pravo da uopšte govoriš"! Zbog toga sam oduvek smatrao da na to pitanje treba da se odgovori "govorio sam kao slobodan čovek, verujući u slobodu čovekovu! Dakle, govorio sam kao slobodan čovek i u tom pogledu ne nameravam da bilo šta menjam“, kaže Goran Ilić.

Goran Ilić je predsednik Udruženja tužilaca, zamenik republičkog tužioca i sa te funkcije i je izabran za člana Državnog veća tužilaca. Kao član državnog veća imenovan je za Poverenika  za samostalnost tužilaca 2017. godine.

Tužioci u Srbiji se vrlo retko pojavljuju u javnosti, iako oni vode istrage. Zato je važan odgovor Državnog veća koje citira i preporuku Komiteta ministara Saveta Evrope da nosioci javnotužilačke funkcije imaju efektivno pravo na izražavanje mišljenja i uverenja.

„Kao i pravo da učestvuju u javnim diskusijama koje se tiču zakona, pravosuđa, kao i promocije i zaštite ljudskih prava“, navodi Državno veće.

Udruženje sudija i tužilaca osnovano u septembru ove godine je 24. oktobra postavilo tri pitanja: čije će stavove Goran Ilić zastupati u Insajder debati - Udruženja tužilaca ili Državnog veća tužilaca i da li je Državno veće donelo odluku da ga Ilić zastupa. Interesovalo ih je i da li je Državno veće tužilaca zauzelo stav o najnovijim ustavnim amandmanima od 15. oktobra 2018. godine.

Zahtev poslat na dan emitovanja insajder Debate: Želeli smo da isprovociramo DVT da zauzme stav o amandmanima

Zahtev za pristup informacijama podnet je posle snimanja emisije Insajder debata koja je na N1 emitovana u sredu 24. oktobra. Nakon što su dobili odgovor od najvišeg tužilačkog tela Udruženje sudija i tužilaca izdalo je i saopštenje iz kojeg je jasno i da ih je zanimalo u kom svojstvu je govorio njihov kolega Goran Ilić u Insajder debati i navode da su zabrinuti zbog stanja u Državnom veću tužilaca, a u vezi s Ustavnim amandmanima

Državno veće tužilaca im je odgovorilo je da nije razmatralo poslednju verziju amandmana, pa nije zauzimalo ni stav. Navedeno je i da je Poverenik ovlašćen da preduzima radnje na podizanju svesti i jačanju samostalnosti tužilaca i obaveštava javnost o nedozvoljenom uticaju na tužioce, te da Veće ne donosi posebne odluke za konkretne slučajeve.

Na pitanje Insajdera kako je moguće da postavljaju pitanje da li postoji odluka o javnom nastupu Poverenika, ako se kao udruženje zalažu za transparentnost, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović kaže, da baš zato to i čine, jer nije jasno kada članovi Veća uključujući i Poverenika nastupaju kao izborni članovi, a kada kao predstavnici strukovnih udruženja. Ipak, navodi da je cilj pitanja bio da se isprovocira DVT.

„Našom inicijativom želeli smo da isprovociramo DVT da zauzme zvaničan stav o u vezi s amandmanima na Ustav za koje mislimo da su najvažnije pitanje za nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca“, kaže Stefanović.

On dodaje da šest izbornih članova, tužilaca, nije godinu dana iniciralo zakazivanje sednice Veća na kojoj bi bio zauzet stav o amandmanima na Ustav.

„Zar to nije najvažnije“, kaže Stefanović

Stefanović ističe i da Udruženje na čijem je čelu pozdravlja tematske emisije kao što je Insajder debata.

Gosti Insajder debate 24. oktobra bili su ministarka pravde Nela Kuburović koja je takođe i član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, kao Ivana Josifović, sudija i predsednica Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca koje je osnovano u septembru ove godine. Baš to udruženje poslalo je pitanja Državnom veću tužilaca, a da to u čije ime gosti govore nije postavljeno kao pitanje u Debati.

Pogledajte celu emisiju Insajder Debata o stanju u pravosuđu i najavljenim izmenama ustava

 

Izvor: Insajder

Poslednje vesti

Markeš: Nema demokratije bez nezavisnih sudova i nezavisnog tužilaštva Markeš: Nema demokratije bez nezavisnih sudova i nezavisnog tužilaštva Predsednik Upravnog odbora Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu Filip Markeš izjavio je da danas problem sa demokratijom nema... More detail
Ne odgovara im stvarnost, pa kreiraju svoju Ne odgovara im stvarnost, pa kreiraju svoju Naše izvršne vlasti su navikle na to da je čitava vlast njihova i da ta ona ne može ni sa kim da se deli. Zato su svi koji misle drugačije i spremni... More detail
Negativna kampanja protiv pet članova Državnog veća tužilaca se nastavlja: Udruženje tužilaca na udaru zbog kritika vlasti Negativna kampanja protiv pet članova Državnog veća tužilaca se nastavlja: Udruženje tužilaca na udaru zbog kritika vlasti Udruženje tužilaca Srbije, strukovno udruženje čiji su stavovi često u sukobu sa onima izvršne vlasti, iznova se našlo na stranicama tabloida. More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije