Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVT

Saopštenje UTS vezano za odluku Narodne skupštine povodom izbora kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo DVTNarodna skupština nije izabrala dva kandidata za prvi izbor zamenika javnih tužilaca, koje je predložilo Državno veće tužilaca. Kandidate je u obraćanju osporio jedan poslanik konstatacijom da je bilo "boljih kandidata".

Logično je postaviti pitanje - kako poslanici, po prirodi svoje funkcije, mogu da znaju koji je kandidat bolji, odnosno na osnovu kojih kriterijuma vrše procenu nečijeg profesionalnog kvaliteta?

Ustavnim promenama predviđeno je lišenje Narodne skupštine nadležnosti izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Ova činjenica je pohvalna. Međutim, nacrt amandmana u delu koji se tiče Visokog saveta tužilaca predviđa punu političku kontrolu nad radom ovog tela, odnosno prenos poluga političke moći iz ruka narodnih poslanika u ruke istaknutih pravnika.

To bi značilo da u budućnosti nećemo imati priliku da čujemo slične izjave od strane narodnih poslanika. Međutim, razlog tome neće biti suzdržavanje političara od uticaja na pravosuđe, već činjenica da će parlamentarna većina sve svoje političke želje i ambicije podmiriti bez mnogo buke, iza vrata Visokog saveta tužilaca.

Za stručne i profesionalne kriterijume biće mesta, taman koliko preostane.

Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail
Godišnja konferencija HELP programa Saveta Evrope - Godišnja konferencija HELP programa Saveta Evrope - "HELP: proslava 70. godišnjice Saveta Evrope" I ove godine održana je godišnja konferencija Evropskog programa za obrazovanje pravnih stručnjaka iz oblasti ljudskih prava (HELP Program) Saveta Evrope... More detail
 Saopštenje Medel-a o odluci Evropskog suda pravde i mišljenju o nezavisnosti pravosuđa Saopštenje Medel-a o odluci Evropskog suda pravde i mišljenju o nezavisnosti pravosuđa Medel pozdravlja presudu Evropskog suda pravde od 24 Juna 2019 (C-619/18) prvu u seriji presuda o "vladavini prava" vezanim za Poljsku. More detail