Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

UTSPovodom današnje konferencije za štampu predsednika Republike Srbije, Udruženje javnih tužilaca podseća javnost da po prirodi stvari - podeli uloga u krivičnom postupku, tužioci su retko kada zadovoljni kaznama koje izriče sud.

Tema kaznene politike je legitimna tema u demokatskom društvu i naše Udruženje je u više navrata pozivalo na otvaranje ove teme. Međutim, pored toga što je ovo tema od značaja za svakog građanina Republike Srbije, ona je pre svega, stručna tema za one koji se njome bave - stručnjake u oblasti krivičnog prava. Zbog toga smatramo da je neophodno otvoriti stručnu raspravu o svakom od navedenih pitanja, kako bi izbegli populistički i senzacionalistički pristup rešavanju problema.

Ukoliko postoji politička volja da se reše pitanja pomenuta na današnjoj konferenciji za štampu, neophodo je jačanje nezavisnog položaja tužilaštva u odnosu na izvršnu vlast. Inače, nemoguće je očekivati efektivne rezultate u borbi protiv bilo koje vrste kriminala, kako organizovanog tako i korupcije.

UTS ostaje otvoreno za javnu debatu o izmeni krivičnog materijalnog i krivičnog procesnog zakonodavstva i za pružanje stručne pomoći u izradi izmene relevantnih zakona.

Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Saopštenje povodom još jednog vida zloupotrebe medija Po ko zna koji put javnost Srbije je svedok zloupotrebe medija u svrhu diskreditacije kredibiliteta pojedinca, koji se usuđuje da koristi Ustavom zagarantovano... More detail
Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Pohvala darovitosti da se izbegne reč nezavisan (ili poneki argument zbog čega bi javno tužilaštvo trebalo da bude nezavisan organ) Ako javno tužilaštvo i dalje bude samostalan državni organ, najveći učinak amandmana će biti u onom što neće biti izmenjeno, a to je kontrola politike... More detail
Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail