Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

UTSPovodom današnje konferencije za štampu predsednika Republike Srbije, Udruženje javnih tužilaca podseća javnost da po prirodi stvari - podeli uloga u krivičnom postupku, tužioci su retko kada zadovoljni kaznama koje izriče sud.

Tema kaznene politike je legitimna tema u demokatskom društvu i naše Udruženje je u više navrata pozivalo na otvaranje ove teme. Međutim, pored toga što je ovo tema od značaja za svakog građanina Republike Srbije, ona je pre svega, stručna tema za one koji se njome bave - stručnjake u oblasti krivičnog prava. Zbog toga smatramo da je neophodno otvoriti stručnu raspravu o svakom od navedenih pitanja, kako bi izbegli populistički i senzacionalistički pristup rešavanju problema.

Ukoliko postoji politička volja da se reše pitanja pomenuta na današnjoj konferenciji za štampu, neophodo je jačanje nezavisnog položaja tužilaštva u odnosu na izvršnu vlast. Inače, nemoguće je očekivati efektivne rezultate u borbi protiv bilo koje vrste kriminala, kako organizovanog tako i korupcije.

UTS ostaje otvoreno za javnu debatu o izmeni krivičnog materijalnog i krivičnog procesnog zakonodavstva i za pružanje stručne pomoći u izradi izmene relevantnih zakona.

Debata Debata "Zašto nam treba promena Ustava?" održana u Knjaževcu Nastavljamo naše debate o promeni Ustava, danas u Knjaževcu jer suštinska debata o ovom bazičnom pitanju ne postoji. Većina građana ni ne zna da... More detail
Istraživanje UTS i CESID: Neprimereni uticaji na tužilaštvo Istraživanje UTS i CESID: Neprimereni uticaji na tužilaštvo Neprimereni uticaji na tužilaštvo. Podaci iz 2019 godine. Istraživanje koje je Udruženje tužilaca Srbije sprovelo u saradnji sa CESID uz pomoć ambasade... More detail
Zašto nam treba promena Ustava? u Knjaževcu Zašto nam treba promena Ustava? u Knjaževcu Evropski pokret u Srbiji (EPuS) organizuje javnu raspravu Zašto nam treba promena Ustava? u sredu, 13.marta 2019. godine, u Domu kulture Knjaževac... More detail