Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost UTS najoštrije osuđuje napad na kolegu zamenika Višeg javnog tužioca u Smederevu Aleksandra Kuzmanovića

UTSNa žalost, ponovo se obraćamo javnosti sa osudom, ovaj put povodom napada na kolegu zamenika Višeg javnog tužioca u Smederevu Aleksandra Kuzmanovića. Konkretni napad je poslednji u nizu napada, kako na članove javnotužilačke organizacije, tako i na sudije i advokate.

Bezbednost kolega, koji štite poštovanje prava građana u sudskim i svim ostalim postupcima je preduslov za bezbednost društva u celini i vladavinu prava.

Napadi na ljude koji se suprotstavljaju kriminalu u državi nosi sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku za sve njene građane.

Podsećamo da su napadi na nosioce pravosudnih funkcija učestali i izražavamo bojazan da su ovi napadi rezultat neprimerenog javnog diskursa o ulozu sudija, tužilaca i advokata u demokratskom društvu.

Stoga pozivamo sve medije i javne ličnosti da u svojim saopštenjima i izjavama poštuju pravosudne profesije.

UTS

Platforma Platforma "Otvorena vrata pravosuđa" počela sa radom Počela je sa radom platforma Otvorena vrata pravosuđa. To je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje... More detail
Godišnja konferencija HELP programa Saveta Evrope - Godišnja konferencija HELP programa Saveta Evrope - "HELP: proslava 70. godišnjice Saveta Evrope" I ove godine održana je godišnja konferencija Evropskog programa za obrazovanje pravnih stručnjaka iz oblasti ljudskih prava (HELP Program) Saveta Evrope... More detail
 Saopštenje Medel-a o odluci Evropskog suda pravde i mišljenju o nezavisnosti pravosuđa Saopštenje Medel-a o odluci Evropskog suda pravde i mišljenju o nezavisnosti pravosuđa Medel pozdravlja presudu Evropskog suda pravde od 24 Juna 2019 (C-619/18) prvu u seriji presuda o "vladavini prava" vezanim za Poljsku. More detail