Vi ste ovde: Početna Press centar Saopštenja za javnost UTS najoštrije osuđuje napad na kolegu zamenika Višeg javnog tužioca u Smederevu Aleksandra Kuzmanovića

UTSNa žalost, ponovo se obraćamo javnosti sa osudom, ovaj put povodom napada na kolegu zamenika Višeg javnog tužioca u Smederevu Aleksandra Kuzmanovića. Konkretni napad je poslednji u nizu napada, kako na članove javnotužilačke organizacije, tako i na sudije i advokate.

Bezbednost kolega, koji štite poštovanje prava građana u sudskim i svim ostalim postupcima je preduslov za bezbednost društva u celini i vladavinu prava.

Napadi na ljude koji se suprotstavljaju kriminalu u državi nosi sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku za sve njene građane.

Podsećamo da su napadi na nosioce pravosudnih funkcija učestali i izražavamo bojazan da su ovi napadi rezultat neprimerenog javnog diskursa o ulozu sudija, tužilaca i advokata u demokratskom društvu.

Stoga pozivamo sve medije i javne ličnosti da u svojim saopštenjima i izjavama poštuju pravosudne profesije.

UTS

NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu NVO tužiocima i sudijama: Zaustavite zarobljavanje države u pravosuđu Grupa od 17 organizacija civilnog društva pozvala je danas Državno veće tužilaca, Republičkog javnog tužioca i Visoki savet sudstva da rade svoj... More detail
Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Saopštenje MEDEL-a povodom situacije u pravosuđu Srbije Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije. More detail
Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Tabloidna hajka protiv Gorana Ilića rezultirala reakcijom republičkog javnog tužioca: Zagorka Dolovac inicirala postupak protiv svog zamenika Etički odbor Državnog veća tužilaca raspravljao je juče o tužiocu Goranu Iliću, po zahtevu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. More detail